Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

Hogyan taníthatod meg az agyadnak, hogy ne féljen? Sokkal egyszerűbben, mint hinnéd!
Hányszor élted már át, hogy eszedbe jutott egy remek ötlet, és 5 másodperc alatt lebeszélted magad róla? Sokszor? Ne aggódj, ez a viselkedés normális, mi több, egy evolúciós örökség.

cosmetic-surgeon-term.jpg

Amikor ugyanis ki kellett menni a barlangból, nem ártott egy igen komoly ellenőrzőlistát végigfuttatni arról, hogyan éljünk túl. És ez az ösztön velünk maradt. Az agy a cselekvést első körben veszélyként detektálja (kimegyek a barlangból – roppant rizikós), és mindenféle folyamatokon keresztül őrült elemzésbe kezd. Kutat, hogy történt-e már veled bármi hasonló, és annak milyen volt a kimenetele. (Ötzi is kiment, és hogy járt, azóta sem látta senki…) Asszociál. Mérlegel. Így van huzalozva. Ezt a működési mechanizmust kell felülírni, ami nehéz, de korántsem lehetetlen. Van ugyanis egy trükkje.

reconstruction-otzi-mummy-analysis-bolzano-italy-south.jpg

(Ötzi, akit csak jóval később láttak újra...)

De mielőtt ebbe belemegyünk, szögezzük le, hogy a nem cselekvés gyakran nem a lustaság jele, hanem egy teljesen normális agyi reakció:

az agyad úgy van tervezve, hogy megakadályozzon mindent, ami talán veszélyeztetne téged.

Tehát az agyad ellened dolgozik?

Igen és nem.

Energiákat mozgósítani nehéz, mert a rutinból kimozdulni (még a végén megjárom), a kényelemből kilépni (jó ez így is tulajdonképpen) veszélyes lehet. Még akkor is, ha a jövőben valamikor ezért jutalom járna.

Túl akarsz élni, mint mindenki. De enni is kell. Mi legyen? És még mindig a barlangban kuksolsz. Ordít a szituáció, meg kell oldani. Gond akkor van, ha nem tudsz különbséget tenni a valós veszély és a vélt veszély között. Ami azért nagyon nehéz, mert az agyad tulajdonképpen MINDEN cselekvést rizikósnak ítél meg.

Ebből következik, hogy egy dolog, ha belátod, hogy a fenekeden való ücsörgés nem visz A-ból B-be (éhen halsz a barlangban), és egy másik, hogy képes vagy-e magadat másképp kondicionálni a cselekvéshez.

Rendben, de akkor mit tudok tenni?

HA KIKÉNYSZERÍTED MAGAD a kényelemből – ezt az állapotot hívják a tudósok aktiváló energiának -, képes leszel kimozdulni abból a rutinból, ami tulajdonképpen hátráltat. Könnyű mondani, megtenni azonban nehéz.

Első körben el kell fogadnod, hogy:

SOHA NEM LESZ KEDVED HOZZÁ. Ne is várd. (A vadászat rizikós, hogy még egy kicsit az ősembernél maradjunk). DE! Mel Robbins szerint létezik az 5 másodperces szabály, amit alkalmazva sikerre vihető elindítható bármilyen vállalás: ha valamibe bele akarsz fogni, 5 másodperced van a döntésre, utána az agyad behúzza a vészféket, és előjön a „jó ez nekem ez így is” effektus. 5 másodperc után nagyon nagy valószínűséggel lebeszéled magad arról, hogy elkezdd.

5 másodperc? És mi van, ha rosszul döntök?

Na, pont most kapcsolt be a védekezési mechanizmusod. Az 5 másodperc alatt „csak” azt döntötted el, hogy megteszed az első lépést (ki fogsz menni vadászni). Ezután természetesen nem azonnal rontasz ki a barlangból, hanem előkeresed a dárdát, elhívod a harcostársakat, felveszed a cipőt, ilyesmi). Elképesztően triviális, mégis kimondom, az első lépés után jön a második, aztán a sokadik, menet közben haladsz tovább a döntéseken. Sajnos vagy nem, de minden további lépés egy újabb döntés, aminek zöld jelzést kell adnod. Folyik tovább a mérlegelés, az alkalmazkodás, tudsz korrigálni, változtatni. Egy ötleted egészében nézve hatalmas falat, de részegységekre lebontva emészthető. Remek, de még mindig nem beszéltünk a trükkről…

ÉS még mindig nem tudod, hogyan KÉNYSZERÍTSD KI MAGAD.

Meglepődnél, ha azt mondom, hogy a szabadidődben ezt megtanulhatod?

Szögezzük le, hogy pihenni tudni kell, a feltöltődésre szánt idő nemcsak előnyös, de indokolt és szükségszerű is. (Ötzi is megpihent a tábortűznél, nem állandó vadászat és gyűjtögetés volt az élete, habár halálát egy nyíl okozta).

A szabadidő eltöltésének módja viszont kulcskérdés, mert pontosan ilyenkor tudod tudnád megtanulni nagyon gyorsan és hatékonyan, hogyan lépj túl a saját eszeden.

Ha megnézzük, hogy általában mivel töltik az emberek a szabad idejüket, akkor látható, hogy igen kevesen látják meg az itt rejlő lehetőségeket. Mit csinálnak? Leginkább tévéznek, interneteznek. A 16–74 évesek héttizede napi rendszerességgel internetezett 2018-ban. A férfiak 57,4 százaléka, a nők 56,3 százaléka töltötte el így a szabadidejét 2010-ben. Sporttal, sétával, testedzéssel a férfiak 6,6, a nők 4,5 százaléka foglalkozott. Az Európai Bizottság 2017. decemberi felméréséből) kiderült, hogy Magyarországon a megkérdezettek 53%-a soha nem sportol. 

A Zenith korábbi jóslata szerint 2020-ban 492 perc/nap lesz a médiafogyasztás mértéke a világban.

Szabadidődben alapvetően négyféle dolgot teszel/tehetsz:

-(ön)fejlesztés (a személyiségfejlődést szolgálja az egészségorientáción, magaskultúrán stb. keresztül)

- önkifejezés-önmegvalósítás (játék, alkotás, a társas kapcsolatok vagy az érzelmi élet kiteljesedéséhez való hozzájárulás)

- pihenés – lazítás

- szórakozás (élménykeresés)

Az, hogy milyen korú vagy, fizikai vagy szellemi munkát végzel, van-e gyereked vagy nincs, milyen az anyagi helyzeted, vidéken vagy városban (Budapesten) élsz, nagyban meghatározza a szabadidő eltöltésének formáját. De jó, ha tudod, hogy rengeteget profitálhatsz abból, ha szabadidőd egy (nagyobb) részét aktívan, sporttal és mozgással töltöd. Miért? Mert, és itt jön a TRÜKK:

A sport és a mozgás hatására megtanulhatod könnyedén előhívni azt a bizonyos aktiváló energiát!

Hogyan segít az aktiváló energia előhívásában a sport?

Úgy, hogy sikerélményt ad. Ha mozgás vagy sport közben célokat tűzöl ki magad elé és eléred ezeket, (és eléred, ha ésszerű, teljesíthető lépésekben gondolkodsz) akkor megtanítod az agyadnak, hogy te képes vagy dolgokra. Megtanítod az agyadnak tét nélküli helyzetben, hogy a cselekvés jutalma a siker. Így lesz a sport és a mozgás a szabadidő eltöltésének hihetetlenül hasznos formája, ezért ha teheted, akkor például az internetezésre használt időd egy részét inkább sportolással töltsd.

Az acroyoga az egyik leghatékonyabb mozgásforma a komplex kondicionálásért

Az acroyoga egyike a legeredményesebb mozgásformáknak az aktiváló energia előhívásának gyakorlása szempontjából, hiszen másról sem szól, mint arról, hogy minden mozdulatban olyan újdonságot, fejlődést tapasztalsz, amit elképzelni sem tudtál addig. A sikerélmény azonnali és meglepő. A legtöbb ember gyerekkora óta nem volt fordított testhelyzetben, nem bukfencezett, nem emelt fel játékból senkit. Nem elég, hogy ezek a mozdulatok egy kisgyermek fejlődésére is hatással vannak - az első években elsajátított fizikai készségek nagy mértékben kihatnak az intellektusra, sőt a személyiségre is -, de a felnőttek egészségét is fejlesztik!

tas03853.jpg

Fotó: Balogh László Tas

Az idegrendszer, a nyirok- és immun, valamint a keringési rendszer, az endokrin-, légző-, emésztő és kiválasztórendszer, valamint a váz- és izomrendszerre gyakorolt pozitív hatásai a fordított testhelyzeteknek (amikor a fejünk lejjebb helyezkedik el, mint a szívünk) egyértelműek. Emellett a pszichikai hatása is hatalmas: másik szemszögből, perspektívából tudsz a világra nézni, VAGYIS rugalmasabb lesz a gondolkodásod!

Az emelések, az egyensúly gyakorlatok bizalom és önbizalom erősítőek, segítik a kapcsolódást, az együttműködési és kooperációs képességeink fejlődését, a régen játszott, gyermekkorból ismert mozdulatok pedig nemcsak felszabadultságot adnak, hanem a teljes testet átmozgatják és kondiban tartják.

Mint minden mást, az acroyoga gyakorlást is fel lehet és kell építeni. Megtanulható, biztonságosan elsajátítható.

tas04111.jpg

Fotó: Balogh László Tas

Ha érdekel, hogyan tudod felépíteni a saját edzésedet lépésről-lépésre egyénileg vagy páros formában az acroyoga erősítő, nyújtó és rávezető gyakorlataival, akkor keress meg minket! 4 hetes alap edzéstervet állítunk össze neked.

Ha szeretnéd az aktiváló energiádat gyakrabban bevetni, ha úgy érzed, hogy az első lépést nehéz megtenni, akkor lépj velünk kapcsolatba, és személyre szabott tanácsadással segítünk, amelyben egy TestOlvasás, és egy fasciális alapú állapotfelmérés is benne van!

Ha érdekel az acroyoga, akkor csatlakozhatsz az óráinkhoz vagy érdeklődj a magánórákról!

tas03899.jpg

Fotó: Balogh László Tas

Az acroyoga úgy kondicionál, hogy folyamatosan hozzászoktat téged az újdonságokhoz. Segítségével rájössz, hogy a legtöbb általad megugorhatatlannak hitt akadály legyőzhető. Edzi a testedet, és a testi erő fokozódásával a lelki és mentális kondíciód is javul. Saját bőrödön tapasztalod a vállalkozás/próbálkozás pozitív hatásait. Rájössz, hogy a hibázás nem a világvége, hogy annyit kapsz vissza, amennyit befektetsz, hogy kis lépések teszik ki a nagy megoldást, hogy hogyan fókuszálj. A pozitív fizikai változások így az életed megannyi területén több magabiztosságot adnak.

HIDD EL, ha legközelebb szembe jön veled valami izgalmas, érdekes, ami megfog, már a kíváncsiságod győz majd! Segítünk, hogy képes legyél gyakrabban felhasználni az 5 másodpercedet, és ne lebeszéld magad róla, hanem kipróbáld azt a jó ötletet. Meglátod, a világ egy színes, izgalmas, érdekes, motiváló, remek kis hely. Élj vele!

Kapcsolat: www.nuadteam.hu

https://www.facebook.com/nuadteam/

acroyogateam@gmail.com

A cikk szerzője: Vajnai Melinda AcroYoga International oktató

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6615696602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása