Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

A túl sok ülés tényleg halálos?
Reprezentatív felméréssel bizonyították, hogy a túl sok ülés és az inaktív életmód bizony halálos.

Egy kutatásban több mint 149.000 embert vizsgáltak 9 éven keresztül, és statisztikailag jelentős összefüggést találtak a túl sok ülés és a halál között. A konklúzióban egyenesen úgy fogalmaztak, hogy a több ülés magasabb halálozási kockázattal jár minden halálozási esetben, és a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálesetekben is.

Az ülés még az elhízásnál és a túlsúlynál is veszélyesebb (!), egy másik kutatás szerint kétszer annyian halnak bele az inaktivitásba, mint amennyien a túlsúlyba.

Jó, de mennyi az annyi?

Magyarországon akkor tartunk valakit fizikailag aktívnak, ha minimum 150 perc mérsékelt, vagy 75 perc erőteljes mozgást (vagy ezek kombinációját) végez egy héten. Emellett az izomerősítő gyakorlatoknak heti kétszer kell megjelenniük a mozgásban. Egy 2018-as magyar felmérés szerint a 18-64 éves korosztálynak mindössze 31 százalékáról mondható el, hogy fizikailag aktív.

A születéskor várható élettartam öt évvel marad le az európai átlagtól, minden harmadik magyar magas vérnyomásban szenved, a magyar felnőttek több mint egyötöde túlsúlyos. A túlsúly és az elhízás a 15 évesek körében is az uniós átlag felett van, az emberek alig több mint fele (56%) tartja úgy, hogy jó egészségi állapotban van, ami az egyik legalacsonyabb arány az EU-ban.

Ha szívünkre tesszük a kezünket, és összeszámoljuk, hogy hány órát töltünk egy nap ülésben vagy fekvésben, akkor a legtöbb embernek megdöbbentő eredmény jön ki. Egy ülő munkát végző honfitársunk még az óránkénti 10 perces pihenővel is (ilyenkor erősen ajánlott felállni, sétálni, megmozgatni magunkat), 320 percet tölt (5,3 óra) a székén, majd otthon a legrosszabb esetben erre még rátesz 2,5-3 órát, mielőtt elmegy lefeküdni. Az inaktivitás pedig nagyon hamar érezhető egészségügyi eredményekkel jár.

Hogyan hat az inaktív életmód a szervezetre?

  1. izomtömeg veszteség
  2. elhízás
  3. porckopás
  4. ízületi fájdalmak
  5. csípő- és hátfájdalom / mozgásrendszeri megbetegedések
  6. merev nyak és váll
  7. szív- és érrendszeri megbetegedések
  8. emésztési problémák
  9. cukorbetegség
  10. visszértágulat
  11. a rákos megbetegedések egyes fajtái
  12. trombózis
  13. enerváltság, rossz hangulat, depresszió
  14. metabolikus szindróma (magas vérnyomás, elhízás, magas koleszterinszint, inzulinrezisztencia – az ülő életmód 26 százalékkal növeli meg az előfordulási kockázatát).

Tippek a mozgásra

A jó hír azonban, hogy a mozgást, az aktív életmódot bármikor beépíthetjük vagy visszavezethetjük az életünkbe! Azoknak, akik időhiányra hivatkoznak (egy felmérés szerint a magyarok 43 százaléka az idő hiányát jelölte meg, mint fő okot a fizikai inaktivitásra), néhány tipp:

  1. Napi 20 perc séta már hatalmas előrelépés azoknak, akik eddig nem mozogtak: használd a lépcsőt a lift helyett, vagy parkolj messzebb, és sétálj többet!
  2. A tömegközlekedési eszközökön inkább állj!
  3. Végezz otthon gyakorlatokat! Biztosan emlékszel még néhány mozdulatra a tornaóráról, a guggoláshoz, fekvőtámaszhoz, felüléshez semmilyen felszerelés nem kell, csak az elhatározásod, hogy naponta végzel ilyen jellegű feladatokat. A mennyiséget folyamatosan növeld, figyelj oda tested jelzéseire mozgás közben!
  4. Az irodában is mozgasd meg magad!

 

5. Rendszeresen tehermentesítsd a lábadat!

 

Akiknek van ideje, lehetősége, azok válasszanak maguknak új hobbit, járjanak el tánc tanfolyamra, úszni, jógázni, próbáljanak ki valamilyen küzdősportot, csapatjátékot.

Éltem - és ebbe más is belehalt már

József Attilának kétségkívül igaza van, én még azt is hozzáteszem, hogy maga az élet is halálos. Azonban korántsem mindegy, hogy itt töltött éveinket egészségesen, jó közérzettel, vagy betegen és fájdalmak közepette töltjük azért, mert lusták vagyunk. A modern életből fakadó inaktivitást képesek vagyunk ellensúlyozni, mégpedig mozgással. Aki nem szeretné éveinek egy jelentős részét krónikus fájdalmak, nehézségek között élni, annak bizony érdemes beépítenie a rendszeres mozgást a mindennapjaiba.

A rendszeres mozgástól fokozódik az ízületek vérellátása, csökken a merevségük, nő a mozgástartomány, a hajlékonyság, javul az anyagcsere, csökken a stressz.

A rendszeres testmozgás segít a csontépítésben, az izmok erősítésében és az ízületek hajlékonyabbá tételében, ezért életkortól függetlenül ajánlott az egészség megőrzéshez. Természetesen a kornak megfelelő mennyiségű és minőségű aktivitás fontos, ha kérdésed van ezzel kapcsolatban, akkor keress meg egy szakembert, aki segítségedre lehet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr7215287848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.11.04. 18:37:56

Bizony halálos. Legalábbis, ha börtönben ülsz, és kicsinál a cellatársad.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása