Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

A tökéletes ajándék
Az ünnepek közeledtével érdemes elgondolkodni azon, hogyan tudunk jól ajándékozni.

bad.jpg

Az ajándékozás ugyanis nehéz műfaj, de van pár trükk arra, hogy célba találjunk meglepetésünkkel.

Egy felmérés szerint az emberek döntő többsége azt értékeli, ha érzik a törődést az ajándék mögött. Vagyis legyen bármilyen drága az ajándék, ha nincs benne valódi tartalom, akkor csak kidobott pénz. A személytelen, haszontalan, random vásárlás árt. Nehéz és kínos pillanatoktól kímélhetjük meg magunkat és a másikat, ha időt szánunk az ötletelésre.

Adj időt!

Az ajándékon érezni lehet, hogy gondolkoztál rajta, vagy az utolsó pillanatban estél be a plázába venni valamit. Unásig ismételgetett közhely, de az idő pénz, az energia, amit ajándékozással töltesz, megtérül. Érezni lehet, ha adtál az idődből erre.

Neki és nem neked!

Az ajándékozás azért nehéz dió, mert empatikusnak kell lenned. Bele kell élned magad az ajándékozott helyzetébe, érezned kell a másikat. Ha olyan dolgot választasz, aminek te örülnél, akkor alaposan mellé lőhetsz.

Akár meg is kérdezheted

Talán úgy érzed, hogy rákérdezni arra, mit szeretne a másik, tönkreteszi az ajándékozást. Nyugodj, meg, nincs így! Az ajándékozást az teszi tönkre, ha valaki számára teljesen haszontalan dolgot kap. Lehet, hogy a te fejedben egyszerre tíz ötlet is alakot ölt, de ha igazán biztos akarsz lenni a dolgodban, érdeklődj!

Fizikai közérzet javítás

Sokan élnek krónikus fájdalommal, visszatérő fizikai panaszokkal, vagy egyszerűen csak a mozgáshiányból kialakuló kellemetlenségekkel, amelyek pár év múlva már nehéz tünetekké alakulnak. Hasznos, hosszú távon is hatásos, és igazán kellemes ajándék lehet ezért egy masszázs-, vagy kezelésbérlet. Arról nem is beszélve, hogy sokan krónikus érintéshiánytól szenvednek, amire kifejezetten jó gyógyír egy ilyen meglepetés.

PÉLDÁUL EZ. KATT!

A pénz nem minden

Pénzt adnál ajándékba? Hasznos, de nagyon személytelen, és teljesen elveszi az ünnep örömét. Ha pénzt adsz, akkor a végletekig leegyszerűsíted a dolgokat, mondván: majd ő megveszi, amit akar. Ugyan már! A törődésünket szeretnénk kifejezni, nem?

Mennyire legyen drága?

Ez egy nagyon nehéz és kényes kérdés. A fogyasztói társadalomban az értéket a pénz határozza meg elsősorban. Minél drágább, annál jobb? Nem! Persze a másik végletbe esni sem szerencsés: ne hidd, hogy egy olcsó csetresz megvételével kipipálhatod a nagyit. Ha az ajándékozott jelenlegi helyzetére és igényeire vagy tekintettel, akkor a gesztusoké a főszerep, nem a drágaságé. Ettől az ajándékod lehet anyagilag is értékes, de fontos, hogy tartalma is legyen, ne csak formája.

bad-gift.jpg

A kép forrása: mix1079.net

Hasznos ajándék

Bármennyire is úgy gondolod, hogy régóta kell a párodnak egy turmixgép, vagy egy elektromos csavarhúzó, nem szerencsés ezeket a használati tárgyakat éppen karácsonyra beszerezni. Fent említett tételeket tényleg meg lehet vásárolni az év során bármikor, ne pazaroljuk arra az egyik legszebb ünnepünket, hogy a háztartást frissítjük! Lehet, hogy a kamasz gyereked telefont akarna, de hiszem, hogy tervezéssel ezt a tételt is be lehet ütemezni az év másik szakaszában. Arról nem is beszélve, hogy az ünnep jó alkalom a példamutatásra. Biztosan van a gyereknek olyan vágya, aminek beteljesítése eléri a kívánt hatást, és talán egy életen át emlegeti majd a meglepetést. A telefon szuper, de ki fog rá emlékezni jövőre?

Véletlenül se célozgass!

Cellulitisz elleni krémet venni a feleségednek nem jó ötlet, akkor sem, ha sokat használná. Ismerek egy hölgyet, akinek a párja lyukas kiskanalat vett neki, igaz, ezüstből. Azt hitte, hogy ez jó móka, de sírás lett a vége. Férfiaknak az orrszőr eltávolító gép sem az idilli választás a fa alá, de házi mérleget se vásároljunk. Lehet, hogy a kamaszunk pattanásos, de ne most emlékeztessük erre a tényre egy arctisztító kezeléssel. Empátia...

Adj élményt, ne tárgyakat!

Van egy mondás, miszerint életünk végén nem a használati tárgyainkra, hanem az élményeinkre emlékszünk majd. (Jó esetben fogunk, mert még kitart a memóriánk). A közös idő, az együtt megélt pillanatok teszik tartalmassá az itt töltött időt. Ezért nagyon jó tipp, ha olyan meglepetést találunk ki, amely ezt a közös időt teremti meg. Tanfolyam bérlet, utazás, hímzőszakkör, túra, vagy kecsketejfejés egy tanyán? El sem hiszed, mennyi lehetőség közül választhatsz! Ha begépeled a keresőbe az élményajándék szót, legalább 84.900 találatod lesz.

donation-product.png

Adakozz szeretted nevében!

Ez az ajándékozási forma már egy szakértői szint, de jó ha tudod, tanulmányok szerint a boldogabb emberek többet adakoznak. Az „adás” endorfint termel, hatása fokozható, ha nem névtelenül adományozol.

Saját készítés

Mondhatnám, hogy haladóknak ajánlom, de ez nem fedné teljesen a valóságot. Egy baráti pár a társaságunkban tavaly kitalálta, hogy kézzel készített ajándékkal lepik meg egymást. A lány egy sálat kötött, a fiú egy dobozt fabrikált. Azon túl, hogy a munka során rengeteget tanultak, – a lány nem tudott kötni – karácsony előtt már két hónappal készültek az ünnepre; folyamatos poénforrás volt a titkolózás arról, ki mivel készül; és az ajándékozás is egy életre szóló emlékké kerekedett.

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6014371671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása