Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

Ha nem úgy sikerült a karácsony
Sok ismerősöm neheztel a karácsonyra a közösségi oldalakon, üzletiesedésről, rohanásról, drágaságról és stresszről beszélnek. Lehet innen is nézni. De minek?

Minek egy nap, amikor a szeretetet ünnepeljük, egész évben kéne szeretni, nem csak egy napon!

Nos, ez az egyik legnépszerűbb szlogen azoknak a szájából, akik nem értik az ünneplés lényegét. Egyébként igazuk van, tényleg egész évben szeretni kéne egymást, de ettől még fontos, hogy legyen egy nap az évben, amikor ünnepeljük is. Olyan ez, mint a születésnap: egyszer üljük évente, ettől még a többi 364 napon is létezünk.

celebration-3042641_960_720.jpg

Az ünneplés nagyon fontos emberi igényt szolgál, a monotonitásból emel ki. Lélektani szempontból ünnepléskor tudatosítjuk, hogy történt velünk valami jó. Számos pszichológus, köztük Fred Bryant a chicagói Loyola Egyetemről, kutatásaiban bebizonyította, hogy az ünneplés rövid és hosszú távon is növeli a boldogságérzetet. Ezen túl erősebb kapcsolatokkal, fejlettebb mentális és fizikai egészséggel, és kreatívabb problémamegoldással ajándékoz meg.

Mindig lehet okot találni!

Az élmény szempontjából teljesen mindegy, hogy mit ünneplünk karácsonykor: Jézus születését, a szeretetet vagy a fényt. Egyről beszélünk.

A Karácsony a keresztény kultúrkör egyik legfontosabb ünnepe. A pogány időkben a téli napfordulót ünnepelték ilyenkor, Rómában december 17. és 25. a termékenység ünnepe volt.

Nem a karácsony tehet arról, ha frusztráltak vagyunk, rohanunk, stresszelünk, hiszen egész évben ezt tesszük. Ilyenkor viszont még megterhelőbb szembesülni az általunk kívánt érzelmi állapot és a valóság közötti szakadékkal.

Ha ezt megtapasztalod, akkor talán az életmódváltás ideje is eljött számodra. Kíváncsi vagy rá, hogyan állj neki?

Biológiailag is nehéz

Ha érzelmi és pszichológiai szempontból rendben is mennének a dolgok, a téli időszak akkor is megterheli az élőlényeket, az egysejtűektől az emberig. A rövid nappalok és a hosszabb éjszakák hidegek, ami jelentős energiafelhasználással jár a testnek. A kevesebb napfény hatására a szervezetünk melatonin hormon szintje megemelkedik, ami kiválthatja a depresszív tüneteket. A modern ember este nem fekszik le, hanem felkapcsolja a lámpát és folytatja a nyüzsgést, éjt nappallá tesz. Ez viszont az ún. cirkadián ritmusunkat zavarja össze, ami igen nyomottá teszi a hangulatunkat. Lehet ezután kérdés, hogy mennyire nagy szükség van az ünneplésre a téli időszakban?

matchinthedarkness-767x432.jpg

Ha nem ünnepelsz, magaddal szúrsz ki

Nem azért érzed magad rosszul, mert rohangálni kellett az ajándékok után, mert egész nap a konyhában izzadtál, vagy mert kiégett az égősor. Ezek tényleg idegesítő dolgok, ahogy a sosem látott rokonok látogatása, és a kötelező nyájaskodás is. Rendben van, ha megéljük ezek kapcsán a negatív érzelmeket, de fontos tudni, hogy a pozitívumokra oda kell figyelni. Ha megtagadjuk magunktól az ünneplést, akkor még lejjebb ássuk magunkat abban a gödörben, amit egész évben szorgalmasan mélyítgettünk.

Segíts máson, neked is jó lesz

Vannak ám, akik nem süllyednek a saját rossz érzéseik fenekére, helyette másokra figyelnek oda. Az egyik általános iskolai osztálytársam minden évben egy szeretetotthonba visz általa gyűjtött adományokat. A közelebbi és távolabbi ismerőseit is megmozgatja a jó ügy érdekében, egyre többen csatlakoznak hozzá. A szüleim minden karácsonykor gyümölcsöt visznek egy pszichiátriai osztályra. Mi az acroyoga óráink bevételét adtuk tavaly a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek. De vannak, akik sportot csinálnak a jótékonykodásból.

Készülődés és lezárás

Az ünnepre való készülődés roppant fontos időszak, pontosan azért, mert lelkileg is fel kell építenünk magunkat egy megterhelő (a pozitív stressz is stressz) alkalomra. Az ünnep megfelelő lezárása ugyanennyire döntő. Amire olyan sokat vártunk, amire annyit készültünk, véget ért. Ezt a veszteségélményt oldani kell. Oldani kell a hiányérzetet is, ha most sem úgy sikerült, ahogy igazán igényünk lett volna rá. Hogyan? Beszélgetéssel, közösségi élményekkel, feltöltődést adó lehetőségekkel.

Akik ilyenkor szidják az ünnepet vagy relativizálják az élményt, ugyanúgy próbálják lezárni, feldolgozni, csak rossz módszerrel. Ahelyett, hogy örülnének annak, amit kaptak, szomorkodnak azon, amit nem kaptak.

A normalitás kritériumai között van az örömképesség, vagyis az a készség, hogy a pozitív történéseknek tudunk örülni. Ha csak egyetlen dolog volt ebben az egészben, amit jónak értékelsz, akkor már nyert ügyed van. És mindig, ismétlem mindig van pozitívum, a kérdés csak az, hogy észreveszed-e. A kérdés, hogy fektetsz-e ebbe annyi energiát, hogy meglásd.

Javaslom, hogy legyünk inkább „normálisok”, és örüljünk bárminek, valaminek, akárminek, ahelyett, hogy fanyalgunk. Van rá megint egy egész évünk, hogy felkészüljünk a karácsonyra, ami körülvesz, mint a szeretet. Ahogy Billy Mack is megénekelte.

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2214515230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2018.12.28. 08:45:24

"Az eredmények arra mutatnak, hogy az állatok elkezdték leértékelni a jutalmat, amit korábban még megfelelőnek találtak, és sokkal inkább a negatív hatásra fókuszáltak. Vagyis túlértékelték a költséget a jutalomhoz képest."

focusonblog.blog.hu/2018/08/14/a_pesszimizmust_nem_valasztjuk

Versus

A normalitás kritériumai között van az örömképesség, vagyis az a készség, hogy a pozitív történéseknek tudunk örülni. Ha csak egyetlen dolog volt ebben az egészben, amit jónak értékelsz, akkor már nyert ügyed van. És mindig, ismétlem mindig van pozitívum, a kérdés csak az, hogy észreveszed-e. A kérdés, hogy fektetsz-e ebbe annyi energiát, hogy meglásd.

Azaz egész évben rohanunk valamiféle álmot,vágyat ,célt betejesíthessünk......mivel "vágyom tehát vagyok"-Freud.....így a karácsony "jutalma",csak frusztráltabbá tesz.
Gratulálok a "modern" embernek ehhez az attitűdjéhez.
Hajrá pszichológia......van még a "nyugati angolszász kultúrkörön" kívül sok ember......akinek a lelkét még nem sikerült telsesen megnyomorítani.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása