Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

A pesszimizmust nem választjuk
Egy agyi terület lehet a felelős azért, ha sokkal rosszabb színben látjuk a világot.

A pesszimista ember gyakran hallhatja, hogy legyen már kicsit pozitívabb, mindig nézze az élet napos oldalát, és koncentráljon a jóra. Mondani könnyű, de megtenni vajon miért olyan nehéz?

pessimism.png

A pesszimizmus leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az ember hajlamos sokkal inkább egy történés lehetséges negatív kimeneteleire számítani, sokkal inkább, mint a pozitívakra. Vagyis a pesszimista sötéten látja a világot. Most úgy néz ki, hogy kiderült, egy konkrét agyi terület működése felelős ezért.

Szorongva hozott döntések

A tudósok megfigyelték, hogy amikor állatkísérletekben stimulálták a caudate nucleus területét, az állatok sokkal negatívabb döntéseket hoztak, mint serkentés nélkül. Ez a pesszimista döntéshozás pedig egész nap kitartott.

Egy előzetes kutatásban már azonosítottak egy idegi áramkört, amely alapja egy speciális döntéshozó mechanizmusnak, a közeledés-elkerülés konfliktusnak. Ezekben a fajta döntésekben mérlegeljük mind a pozitív, mind a negatív kimeneteli lehetőségeket, ami bizony szorongással jár. A dolog teljesen természetes, hiszen meg kell fontolnunk, hogy egy-egy tettünk milyen hatással lesz a jövőnkre. Ilyen például a házasság, sok időbe kerül sorra venni a lehetséges előnyöket és hátrányokat, de végül döntést hozunk: igen vagy nem.

A kísérletet végző kutatók azt tapasztalták krónikus stressz esetén az állatoknál, hogy a több stressz rendszerint az állatokat a több rizikó-több jutalom döntés felé tereli. Vagyis úgy gondolják, hogy megéri a kockázat.

Az új tanulmányban a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy tudják-e reprodukálni azt a hatást, ami gyakran megfigyelhető a depressziós, szorongó, vagy rögeszmés-kényszeres zavarban szenvedőknél. Ezek a betegek hajlamosak „rituális” viselkedésmintákat felvenni azért, hogy legyőzzék a negatív gondolataikat, és gyakran nagy hangsúlyt fektetnek egyes döntéseik negatív kimenetelére. Ez a fajta pesszimizmus – feltételezték a kutatók -, befolyásolhatja a közeledés-elkerülés konfliktust is.

Több rizikó, több jutalom?

A kísérletekben a kutatók stimulálták a caudate nucleus területét, miközben az állatoknak jutalmat kínáltak fel (gyümölcslé) párosítva egy kellemetlen ingerrel (levegőfuvallat az arcba). Minden vizsgálatnál, a jutalom aránya a kellemetlenséghez képest más volt, és az állatok választhattak, hogy elfogadják-e ezt vagy sem.

Ez a fajta döntéshozatali mechanizmus igényli a költség-jutalom típusú gondolkozást. HA A JUTALOM magas annyira, hogy megérje a kellemetlenséget, akkor az állatok elfogadják a kockázatot. Na, már most, amikor a kutatók stimulálták a caudate nucleus területét, a költség-jutalom számítások megváltoztak az állatokban, és az állatok nem követték azokat a mintákat, amiket a stimuláció előtt igen. A hatás még másnap is tartott, és csak folyamatosan múlt el.

Az eredmények arra mutatnak, hogy az állatok elkezdték leértékelni a jutalmat, amit korábban még megfelelőnek találtak, és sokkal inkább a negatív hatásra fókuszáltak. Vagyis túlértékelték a költséget a jutalomhoz képest.

A jó hír, hogy ez a megfigyelés elvezetheti a tudósokat újfajta kezelésekhez is, ami esetleg csökkentheti a pesszimista gondolkodási mechanizmust, segítve a betegeket a szorongások leküzdésében.

Azért azt is fontos kihangsúlyozni, hogy képesek vagyunk az agyunkat "újrahuzalozni", erre léteznek hatékony technikák,segítségükkel megváltoztathatjuk a gondolkodásunkat.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180809112545.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1914180277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása