Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

Van, aki forrón szereti?

heat.jpg

 

Amíg az elmúlt napokban reggelente elgondolkoztam a télikabáton...

 

Egyre forróbb a lábunk alatt a talaj. Körülöttünk meg a levegő. A globális felmelegedés – ami ugye sokak szerint nincs is, egyébként pedig természetes jelenség, sőt! -, egyre aggasztóbb következményeket produkál. Például migrációt.

Manapság rengeteg szó esik A Migrációról, az illegális fajtáról, ami fenyegeti hőn szeretett Európánkat, kultúránkat, otthonunkat. Hogy csak a fontosabb régiókat említsük, a háború sújtotta Szíriából - az Iszlám Állam fenyegetésétől nekiinduló tömegek -, Afganisztánból, Koszovóból, Észak-Afrikából, emberek százezrei tartanak erre.

Mint az közismert.

De van itt még valami, ami migrációt indukál: a hőség. Ki gondolná, hogy a környezetszennyezésnek is vannak ilyen következményei? Pedig vannak, bizony, ahogy azt a tévében is megmondta a Migrációkutató Intézet munkatársa.

A század közepére akár több tízmillió! ember hagyhatja el otthonát a globális felmelegedés miatt – az észak-afrikai régió például lakhatatlanná válhat. A Közel-Kelet is. A szakértő azt is mondta, hogy az elkövetkező időszakban ezeken a területeken akár az évi nyolcvanat is elérheti azon napok száma, amikor a hőmérséklet eléri az 50! fokot. Azért az elég meleg, nem?

Eddig májusban, Japánban a nagy hőség miatt legkevesebb 569 ember került kórházba, árnyékban gyakran 35 fokot mérnek. Országszerte tüzek törtek ki a rendkívüli meleg miatt Izraelben. A kanadai Alberta tartományban az erdőtüzek miatt az evakuáltak tízezrei egyelőre nem térhetnek vissza otthonukba, tíz napja a hőség és a szárazság miatt majdnem 850 négyzetkilométer égett.

Kambodzsában egy órával lerövidítették az iskolákban a tanítási napot, hogy a diákok könnyebben megbirkózzanak a helyenként 43 Celsius-fokos hőséggel. Várnak az enyhülést hozó esőre, és közleményben megírták, hogy Délkelet-Ázsiában évek óta nem volt ilyen nagy hőség. A szomszédos Thaiföldön áprilisban az átlagos maximum hőmérséklet minden nap 40 Celsius-fok fölött volt.

Tikkasztó hőségről számoltak be India déli és keleti részén is, a monszuneső még hetekig várat magára. És nem, nem szokták meg az ottani emberek az ekkora hőséget, sőt, szenvednek tőle, szünetel a tanítás, vízhiánnyal küszködnek, 330 millió embernek kell szembenéznie az aszállyal.  Több tízezer haszonállat pusztult el, folyók, tavak és patakok száradtak ki és a termés jelentős része tönkrement, mert az ország déli részét már második éve sújtják elviselhetetlen hőhullámok tavasszal.

Azért a helyzet Európában is fokozódik, ne legyenek illúzióink. A különbség, hogy itt jó ideig sokkal elviselhetőbb lesz a klíma.

Mindeközben Németországba idén már közel 200.000 menekült érkezett, akik közül egy csoport éhségsztrájkba kezdett, mert elviselhetetlennek érzik a meleget a szállásukon. Felfújható sátorban laknak, amelyben az utóbbi napok szokatlanul meleg időjárása miatt csaknem 40 Celsius fokos hőség van. Meg patkányok és egerek. Persze majd átköltöznek a befogadó állomásokra, ha lezajlottak az egyeztetések, de biztos vagyok abban, hogy addigra jönnek új sátorlakók.

Szóval nem elég a háború, itt van még a nyakunkon az egyre aggasztóbb hőség is.

Miközben a világ szerencsésebbik felén ivóvízzel locsolunk, ivóvízzel mossuk az autónkat, és ivóvízzel öblítjük a WC-t. Szerintem nagyon szerencsések vagyunk, hogy mindezt megtehetjük, és hamarosan a világ szerencsétlenebbik felén is rájönnek majd arra, hogy mi mennyire szerencsések vagyunk errefelé.

Még egy ócska kis háború vagy állandó terrorfenyegetés sem kell majd a hőségben tikkadóknak ahhoz, hogy elinduljanak felénk. Elég lesz nekik a puszta tény, hogy nem akarnak szomjan halni.

2015 egyébként itthon is a rekordok éve volt négy tartós hőségriadóval, ami még soha nem fordult elő, ahogy egy hétig tartó, sőt szeptemberben elrendelt hőségriasztás sem. Állítólag az idei első hónap időjárási adatai is várhatóan újabb rekordokat vetítenek elő.

Már szinte hallom a szkeptikusokat, hogy ez természetes, hogy a Föld történetében legalább három ilyen volt, ha nem harminchárom, és ez az egész nem jelent semmit.

Jól van, tartsanak csak ki álláspontjuk mellett, miközben a szomjazók nem lesznek restek bekopogni hozzánk egy pohár vízért. Aztán majd jön a Mad Max világa is, halleluja!

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr738724314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ka_TARZI_s 2016.05.19. 08:03:43

A szerző nem említi meg, hogy ezeken a területeken a kordában tarthatatlannak tűnő népszaporulat is hozzájárulhat a migrációs nyomáshoz.

Olvastam, hogy pl. a közel kelet népessége az I. vh óta 8-9 szeresére nőtt, és kb. ez lehet igaz egész fekete-afrikára meg Indiára/Indokínára is.

Tetszik vagy sem, a föld nem képes tartósan eltartani ennyi embert, főleg úgy nem, hogy a természetből is maradjon valami.

jágör68 2016.05.19. 08:03:49

Lesz itt még milliárdos klíma- menekültáradat.
És akkor nem marad más, mint az atomháború.

Medgar 2016.05.19. 08:04:08

"Miközben a világ szerencsésebbik felén ivóvízzel locsolunk, ivóvízzel mossuk az autónkat, és ivóvízzel öblítjük a WC-t."

Tehát, ha nem ívóvízzel locsolok akkor Afrikában több víz marad?

Ad Dio 2016.05.19. 08:04:51

A cikk alapvetése (migráció-klímaváltozás) helytálló, de a felvezetése nagyon alacsony színvonalú. Pillanatnyilag a legvadabb számítások szerint is alig 0,5-0,8 fokkal nőtt meg a az átlaghőmérséklet 1900 óta. Ebből kifolyólag _NEM_ az a baj, hogy 35 fok van árnyékban ott, ahol száz éve csupán 34 fok volt :-), hanem az, hogy a helyi mikroklímák felborulnak. A közel keleten a legérzékenyebb faktor a víz. A csapadék eloszlásának és a talajban való rétegződésének a megváltozása valóban vezethet katasztrófához. Ez ez nagyon fontos kérdés. Kár ilyen dilettáns módra közelíteni hozzá, ahogy a blogoló teszi :-/.

monddazigazatmar 2016.05.19. 08:05:00

Okoska, aztán akkor mi történik, ha ide beözönlik 330 millió ember? Élhető hely marad Európa?
Vagy le kell zárni a csőcselék előtt, aztán dögöljenek meg ahol akarnak.

alsogood · https://www.facebook.com/everybodyconnected/ 2016.05.19. 08:08:37

@Ad Dio: Köszönöm az észrevételt, valóban dilettánsan közelítek a témához, mivel nem vagyok szakértő. :) Ennek ellenére úgy látom, hogy a hőség/csapadékhiány kombó igenis fenyegető, még akkor is, ha az átlaghőmérséklet "alig 0,5-0,8 fokkal nőtt meg 1900 óta". Ez a tény nem érdekel senkit, az aszály annál inkább. ;)

alsogood · https://www.facebook.com/everybodyconnected/ 2016.05.19. 08:09:46

@Medgar: Nem marad több ivóvíz. Ettől mi itt még pazarlunk, de csak addig, amíg megtehetjük.

Egyébként csak azon gondolkodtam hangosan, mi lesz, ha ott, ahol nincs víz, rájönnek, hogy errefelé mennyi van...

Ad Dio 2016.05.19. 18:47:58

@ka_TARZI_s:

A migrációs nyomás több összetevős. egyes vidékek túlnépesedése is hat benne. ahogy a háborúk is. De szvsz a legfontosabb tényező mégis csak a helyi mezőgazdaság vergődése, amit nem kis mértékben a klímaváltozás okoz.

Ad Dio 2016.05.19. 18:48:35

@alsogood:

Cikkírás előtt olvass picit utána a témának. Nem várja el senki hogy "szakértőként" írj, elé ha közepes szinten tájékozott vagy. Sajnos ha teljesen dilettánsként írsz, az nevetségessé teszi és lejáratja a témát. Ezt gondolom nem szeretnéd...

alsogood · https://www.facebook.com/everybodyconnected/ 2016.05.19. 18:52:39

@Ad Dio: Azért ennyire ne legyél szigorú. ;)

Picit utána olvastam a témának, és tanulmányoztam a legfrissebb híreket. Ez szerintem látszik is. A problémának pedig egy szeletét vettem elő. Én kérek elnézést, hogy a helyi mikroklíma felborulását nem vettem bele. Köszi, hogy te megtetted.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása