Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

Mi nem pénzkérdés?

 

Lelövöm a poént: minden az.

Döntéseinket befolyásolja az anyagi helyzetünk. És itt most nem arra gondolok, hogy kevesebb pénzzel nem az ötcsillagos szállodába megyünk nyaralni, hanem sátorozunk. Mert akinek nincs pénze, az nyaralni sem megy.

Azok, akiknek a megélhetése hónapról-hónapra felmerülő probléma, akik azon gondolkoznak, hogy miből vegyenek gyógyszert, kenyeret, hogyan fizessék be a számláikat, akiknek a hónap vége maga a rémálom, „szegényes döntéseket” hoznak. De mik azok a „szegényes döntések”?

A statisztikák alapján a szegények több kölcsönt vesznek fel (olyan kiadásokra is, amelyek elkerülhetőek lennének), több a káros szenvedélyük, egészségtelenebbül étkeznek, kevesebbet sportolnak. Miért? Semmiképpen sem azért, mert gyenge jelleműek. Mégis úgy gondolhatjuk, hogy valami baj van velük. Hiszen a listáról felsoroltak közül nem minden csak pénzkérdés. Sőt… A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás nemcsak drága, hanem olyan káros egészségügyi hatásokkal járnak, amelyek még inkább lefelé sodorják az embert a megélhetési spirálban.

Tegye fel a kezét, aki szerint meg lehetne tanítani a szegényeknek, hogyan éljenek „jobban”! Már ha figyelnének, ha nyitottak lennének. Nos, a paradoxon az, hogy mindezt nem lehet megtanítani. Mert a pénztelenség rövid távú gondolkodást eredményez.

Rövidtáv=túlélés

Maslow piramisában az alapvető fiziológiai szükségletek után következnek a biztonsági szükségletek, majd a szeretet és hovatartozás szükséglete, amit az elismerés, a megismerés-megértettség, az esztétikai igények, és végül az önmegvalósítás követ. Ha nincsenek meg az alapvető szükségletek, az ember képtelen másra fókuszálni. Olyan ez, mint amikor leesik a vércukorszinted, mert nem reggeliztél, és addig képtelen vagy az étkezésen kívül másra gondolni, amíg nem töltötted meg a hasadat. Ha kergetnek, nem művészeti problémákon elmélkedsz.

maslow-piramis.jpg

Ezért paradoxon egy szegény embernek arról papolni, hogyan lehetne másképpen is élnie, hogyan kéne összeszednie magát. Mert a túlélésre koncentrál.

Az élet napos oldala

Az optimizmust, a stratégiai gondolkodást, az előrelátást tanuljuk. A családi mintával költözik be a fejünkbe. Ha gyerekkorunkban a jó példát láttuk, akkor nagy valószínűséggel mi is ezt visszük tovább. De azokban a családokban, ahol egyszerűen nem jutnak egyről-kettőre, képtelenek derűlátóan gondolkodni. Ez pedig generációkat megfertőző mintákat szül, amiben minden nehéznek, szürkének és reménytelennek tűnik.

Modern próféták

Miért van akkora sikere a motivációs trénereknek? Pontosan azért, mert a reménnyel operálnak. Én is megcsináltam, te is meg tudod csinálni! Mielőtt barnára süttettem a hasamat Bora Borán, lépcsőházakban aludtam, most meg itt beszélek neked és tízezer társadnak. Instant közhelyeket próbálnak (jó drágán de eredménnyel) megetetni az emberekkel, mintha mindenkinek sikerülhetne milliomossá válnia csak attól, hogy nagyon lelkes, és nagyon akarja. De az igazság, hogy az emberiség 0,2 százaléka milliomos.

Hozzáállás kérdése

Van azonban egy lélektani jövedelemhatár, ami felett meg tudjuk nevelni önmagunkat, és képesek vagyunk önerőből is javítani a közérzetünkön. Ha nem éhezel, van munkád, ki tudod fizetni a számláidat, akkor kimondhatjuk, hogy elkezdheted fejleszteni a hozzáállásodat. Az alapvető szükségletek kielégítése után ugyanis az ember többre vágyik, és ha ezt a többet nem pusztán (sőt...) pénzben méri, akkor jó eséllyel lehet elégedettebb.

Barátkozz, sportolj, kirándulj!

Hadd mondjak ellent magamnak: nem minden pénzkérdés! Este leülni a barátokkal beszélgetni, kirándulni hétvégén az erdőben, otthon négyütemű fekvőtámaszozni nem pénzkérdés. Igenis vannak olyan leleményes emberek, akik meg tudják oldani, hogy jól érezzék magukat! Közhelyként pufogtatják nekem, hogy az egészséges élet drága. Tényleg? Hosszú távon is? A mozgáshiányból, helytelen táplálkozásból és a káros szenvedélyekből kialakuló betegségek kezelése, gyógyítása ugyanis nagyságrendekkel többe kerül. Persze a hamburger olcsóbb, mint a vegán étkezés. Igaz. De ne végletekben gondolkodj! A kettő között azért van még néhány lehetőséged, ha nem a kifogást keresed, akkor jó eséllyel meg is találod a megoldást.

Ha érdekelt a cikk, akkor hajrá, az alábbiak is elég jók...

10 tippet szeretnél, hogy hirtelen jól érezd magad? Akkor KATT!

Kíváncsi vagy, hogyan oldható a stressz? Akkor nézd meg ezt a videót!

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell! Ha szeretnél 20 perc alatt felfrissülni, akkor végezd el ezt a rendkívül könnyed és egyszerű 20 perces reggeli gerincjóga gyakorlatsort!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8214248679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása