Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

A nyúlon túl
Avagy ne szidd az egyszeri angolt a döntéséért

 

brexit-eu-referendum.jpg

Lehet a Brexitet jó vagy rossz döntésnek gondolni, lehet ezt a véleményt nyomós érvekkel alátámasztani. Lehet jósolni, lehet várakozni, lehet demográfiai, gazdasági, szociológiai, bármilyen oldalról vizsgálni a dolgot, egyet nem lehet: az embereket minősíteni.

Elmondom, miért. Mert ilyen ez a biznisz. Mármint a demokrácia. Aminek leglényege, veleje, esszenciája, hogy az emberek döntéseket hozhatnak. Azoknak, akik nem tudnák, a demokrácia görög eredetű szó, a démosz (nép) és kratein (uralom) szavakból jött létre. Jelentése: népuralom. Alapelve, hogy a társadalom tagjai közötti minden nemű hatalmi kapcsolat azokban gyökerezik, akik engedelmeskednek és nem azokban, akik parancsolnak. Mivel mindenki maga dönti el, hogy engedelmeskedik-e vagy sem, csak akkor fog engedelmeskedni, ha azt előnyösnek ítéli. A demokrácia egyik legmeghatározóbb sajátossága a szólás- és véleményszabadság.

Ergo: az angoloknak joguk volt (akár hülye) döntést hozniuk. Ezért is mondják, hogy a demokrácia drága dolog. Mert nagyon sok a hozzá nem értő, tájékozatlan honfitárs, akik legjobb esetben önös érdekeik mentén, legrosszabb esetben puszta tudatlanságból szavaznak. Annak is megvan az esélye, hogy egyesek azért határoznak igennel, mert jobb lábbal léptek ki az ágyból, vagy azért nemmel, mert fekete macska ment át a létra alatt tegnap éjfélkor. Bármi lehet, mégis van joguk szavazni.

ciawk9dviaasolt.jpg

Szóval az emberek lehülyézése helyett talán inkább azon kéne elgondolkozni, hogy nem is kellett volna eljutni eddig a népszavazásig. Nem kellett volna eljutni eddig a kérdésfelvetésig. Nem kellett volna eljutni addig, hogy a probléma ennyire eszkalálódjon.

 

Lássuk a politikusok felelősségét, a háttérérdekeket, a rövidlátó gondolkodást.

Kell beszélni arról, hogy mit hozhat most a jövő, mik a konklúziók. Már ha akarunk uniót egyáltalán. Most ugyanis nagy a veszélye annak, hogy ez a szép építmény összedől. Lehet egy lábon álldogálni, csak elég nehéz és fárasztó. A britek durva arányú nettó befizetők voltak, és most bizony foghatja a fejét Európa megmaradt része, hogy mi lesz a gazdasággal, mi lesz az uniós pénzekkel, a piaccal. Megjegyzem, ugyanezekért a problémákért az angolok is foghatják a fejüket.

brexit.JPG

Az európai döntéshozásnak látnia kell, hogy a rendszer túl lassú, túl bürokratikus, és túl rigid. Magyarán, ez így nem fog menni. A problémák szaporábban jönnek, a világ gyorsabb, az idő száguld. Lehet szájtátva bámulni az eseményeket, csak akkor olyan dolgok történnek, mint a Brexit. Lehet keménykedni is, meg magas lóról kijelenteni, hogy kérem szépen ez lesz, meg az lesz, csak akkor exitek sora jöhet. Remélem, most nem a csakazértis politikája jön el, annak már megvan az eredménye.

brexit-grexit-eu-cartoon.jpg

Ezért is döntő jelentőségű, hogy az unió maradéka beismerje, a balul sikerült bevándorlási politika az egyik magyarázata a Brexitnek. Európai szinten ugyanis eddig nem született megoldás, a tagállamok viszont helyzetüktől függően mindenféle megoldásra kényszerültek. A britek most éppen ilyenre.

 

Egy ott élő barátnőm mondta, hogy sok angolnak az egész kérdés a muszlimokról szólt. Mást nem is láttak belőle. Csak a m u sz l i m o k a t.

Az alábbi táblázat egyébként csodásan összefoglalja, mi is történt valójában.

13537520_10207251237141523_5316555942892948076_n_1.jpg

50 éves korig az emberek maradni akartak. Az idősebbek kiválni. Szomorú, hogy a döntésük leginkább azoknak az életére hat ki, akik a legtovább élnek a szavazás következményeivel. De hát, ilyen ez a demokrácia.

Lehetne jobbat is? Eddig nem találtak ki olyat. Lehetne ezt jobban is? Teljes bizonyos: IGEN. Konstruktivitással, együttműködéssel, adaptációval. Tisztára, mint a természetben. Mint a valóságban. Őrület. Lehet, hogy nem az unióból kéne kiszállni, hanem abból a látszatvilágból, amiben a vezetőik élnek?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr498837052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Guszty 2016.06.25. 08:51:46

"egyet nem lehet: az embereket minősíteni.
Elmondom, miért. Mert ilyen ez a biznisz. Mármint a demokrácia. ": Ez baromság. A demokrácia azt is jelenti, hogy jogom van bírálni a döntésüket, és minősíteni azokat, akik rosszul döntöttek. Már miért ne lehetne? Nem a jogukat vitatom el, hogy döntsenek, hanem a döntésüket kritizálom. Azt, hogy megalapozatlanul, demagóg, korrupt politikusoknak bedőlve szavaztak a hülyeségre. Egyébként nincsenek illúzióim: ha itthon lenne szavazás, valószínűleg a magyarok is a kilépésre szavaznának.

odamondó 2016.06.25. 08:51:55

Miután kilép Skócia, Észak-Írország és Gibraltár majd lehet okoskodni. (talán London is...)

Na akkor lesz finom. 2 szék között a padlóra.

Max val Birca főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2016.06.25. 08:52:01

Szomorú dolog, hogy van ez a demokrácia, s az okos liberálisok nem irányíthatnak szabadon, a tökéletes igazság ismeretében.

csiri bá 2016.06.25. 08:52:23

"A britek durva arányú nettó befizetők voltak"
A 2014-es uniós költségvetés sarokszámai az Egyesült Királyság vonatkozásában:
Az összes uniós kiadás az Egyesült Királyságban: 6,985 milliárd EUR
Az Egyesült Királyság összes befizetése az uniós költségvetésbe: 11,342 milliárd EUR

Nettó, de nem durva... 11,3 be 7 ki, marad nettó 4,3 mrd...

Most szépen el kell dönteni, akarnak-e Brüsszelben EU-t vagy sem. Ha nem, megsimizik a britek buksiját és ahogy az eddig exportjuk 50%-a az EU-ba irányult, illetve az importjuk 50%-a amit az EUból importáltak, marad, továbbra is adó és vámmentesen.
Vagy akarnak még EU-t, akkor gazdaságilag meg kell szívatni őket, amúgy mélytorkosan (egy jó ideig legalábbis), hogy a többinek elmenjen a kedve a kiválástól, de legalább is kétszer is meggondolja.
A spanyolba az olcsóság miatt odaköltözött nyugdíjasok mehetnek haza, vagy fizethetnek ugyanannyit, mint otthon, a kkv-k, akik 90%-a külföldre kizárólag az EU-ba termelt, az majd nem fog termelni, mert nem érné meg, a szállítás macerásabb és drágább lesz, mert külső ország kamionja nem rohangászhat nyakra-főre az EU-ban, és a többi... London mint bankközpont mehet a levesbe, filmesek majd nem Angliában forgatnak, mert nem lesz EU-s támogatás, nem éri már meg, és így tovább...
Persze ez az EU tagoknak sem lesz jó, ez vitathatatlan, de ők könnyebben túlélnék, mint a britek... lényeg, hogy ha még akarnak EU-t, nem szabad ingyen beengedni az EU-s piacra a briteket, lássák (és nem csak az állam, de a szavazó egyének is, a saját zsebükön), hogy vannak a kilépésnek komoly anyagi következményei is... ha ez nem így lesz, mehet az EU a levesbe...
Nem kell a briteket a döntés miatt lehülyézni, csak érezzék a saját bőrükön és zsebükön a döntésük következményeit... már ha még akar valaki EU-t... ha nem, akkor puszi jobbról, puszi balról és ennyi...

E.Katolnai 2016.06.25. 08:52:36

"Egy ott élő barátnőm mondta, hogy sok angolnak az egész kérdés a muszlimokról szólt. Mást nem is láttak belőle. Csak a m u sz l i m o k a t."
Teljesen igaza van a barátnődnek! Ahol a mohamedánok tömegesen megvetik a lábukat, ott csak dráma, nyomorúság, békétlenség jön elég csupán megnézni a francia nagyvárosok mohamedánok által fertőzött negyedeit. A mohamedánok miatt fog szétesni európa, integrálni, munkára szoktatni lehetetlenség őket, ellenséges, gyűlölködő viselkedésük mindenhol súlyos problémát okoz.
Orbánék lehet sok gazamberséget elkövettek, de h ezeket nem engedi be, ezért tisztelet és megbecsülés jár a fidesznek!

gyongyi70 2016.06.25. 08:52:41

Nem, nem a muszlimokról szólt. A kelet-európai munkavállalók voltak számukra "a bevándorlók". Vagyis a barinőd.

ComLo 2016.06.25. 08:52:54

??? Miért ne lehetne lehülyézni az embereket? Mert joguk van hozzá?

Ezt senki nem vitatta érzésem szerint. Csupán azt mondják sokan, hogy hülyén szavaztak.

Ami szerintem onnantól lesz tényleg brutális, ha a szigetország elkezd szétszakadozni, főleg ha müvel-gazdag/szegény-buta vonalon menne a törés.

elemes 2016.06.25. 08:52:58

És persze Putyin, aki a brexit kampányra a legtöbb pénzt költötte.

fenrirr 2016.06.25. 08:53:02

A britek azért jutottak el idáig, mert egy szigeten élnek, és mindig is lenézték és utálták az európaiakat, ennyi. Ennek semmi köze a menekültválsághoz, amiből semmit nem éreznek a britek, miközben számolatlanul engedik be a pakisztániakat és indiaiakat, és a bevándorlásnak ami őket éri kb. semmi köze az EU-hoz. Az Eu reformra szorul, csakhogy pontosan azokra a reformokra amiket sose akartak a britek, ők mindig is csak szétverni és akadályozni akarták az EU-t, hogy továbbra is függetlenek és erősek lehessenek. Igen az EU bürokratikus és lassú, tudod mi az ellentéte ennek? Hát nem az, hogy még több mindenben szavazgatnak az emberek, vagy még nagyobb az államok autonómiája. Ezeket a problémákat pont egy integráltabb és központosítottabb Unió tudná megoldani, aminek sose lennének részesei a britek, mert már így is brüsszeli diktatúrát emlegetnek. A problémák amik elvezettek a britek kilépéséig azok pont nem megoldható problémák, a problémák amik elvezethetnek a többi ország kilépéséig meg pont abból adódik, hogy a britek miatt nem lehetett ezeket megoldani.

Voyager10 2016.06.25. 08:53:07

Szerintem téved! Hülyének lenni nem alapjog! Ha nem vagy biztos benne nézz utána vagy ne szavazz! Ezek a vidéki, tanulatlan, irigy és ostoba fajankók most kimutatták a foguk fehérjét. Én is haragszom rájuk, mert itt élek és látom a fiatalok elkeseredett, tehetetlen dühét és elkeseredését.
De ezeknek a díszpintyeknek fontosabb, hogy ne legyen külföldi a szomszédjuk, mint az unokáik jövője!
A harag a minimum! Szerintem a poszt írója azt hiszi, hogy a demokrácia nem más mint a hitvány csőcselék uralma! A demokrácia öntudatos és felkészült polgárokat kíván. Na most ezek itt 17 410 742-en nem azok! Nem érdemlik meg a szavazati jogot.

Halálbüntetést a korrupt politikusokra! 2016.06.25. 08:53:11

A síkhülye nyuggerek és a tanulatlan prolik szavaztak a 18. századhoz való visszatérésre?

Hát akkor ezek mind fidesz-jobbik szavazók voltak!

-JzK- 2016.06.25. 08:53:14

Nehéz itt állást foglalni, hiszen mindkét oldal téves elgondolás alapján járt, a Brexit szavazói alapvetően két okból szavaztak úgy, ahogy:
1. Az eurokraták, Brüsszel menjen a picsába.
2. A kelet-európaiak menjenek a picsába

Az 1. pont igaz, csakhogy önmagában semmire se elég, nem koherens világnézet. Mert az alkesz Juncker, a tahó Schulz, Cohn-Bendit és hasonló mocskok által vezetett EU valóban semmi kötődést nem képes kialakítani, de egy európai együttműködésre valóban szükség lenne.

A 2. pontot illetően meg az angolok nagy tévedésben vannak. Nem a lengyel, magyar, stb. munkavállalóktól kéne félteni a brit hazát, ugyanis ezek - szemben a volt gyarmataikról odaömlött kokerókkal - nem fognak nekiállni sem robbantgatni, sem ficki-fickizni, sem őket túlszaporodni, sem őket kultúrájukban felülírni...

Mindenesetre azok a libsimagyarok, akik eddig bőszen hangoztatták a Határátkelő blogon, hogy Britannia mennyire haladár meg toleráns, meg fejlett, húha, azok is kaptak most egy pofont... lehet levenni a négerrel összekarolós képeket Face-ről, meg az arcból visszavenni...

wallenberg880702 2016.06.25. 09:16:23

"Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg."

A demokraták félnek...

wallenberg880702 2016.06.25. 09:16:24

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A brit nép józan többsége nem hitte el a balliberális agymosást, hogy az EU-n kívül nincs élet, de az aggasztó hogy még mindig van 48%-nyi agymosott birka akik a maradásra szavaztak.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Reszelő Aladár 2016.06.25. 09:44:37

Azért talán nem véletlen, hogy egyetlen multinacionális birodalmat nem irányítanak demokratikusan. Mert nem hatékony.
A brittek döntöttek, tán jól tán rosszul, ezt korai megmondani.
Sokat fognak tárgyalni és semmi sem lesz fehér vagy fekete. Jól is ki lehet jönni belőle, ha sikerül többszintű tagságot létrehozni:
- aki mélyen akar integrálódni tegye azt
- aki kevésbé az meg azt
Az biztos, hogy a két fél aligha akar lemondani egymás piacáról, a háttérben a lobbik nem is hagyják majd.
Lehet a bevándorlókra fogni az egészet, főleg a K-Európaira aki amúgy dolgozik, vagy csak PC módon a muszlimra akinek ott is csak jogai vannak.
Abban biztos vagyok, hogy az elkövetkező tárgyalások arról fogbak szólni, higy ezt a szart hogyan is kellene viszzalapátolne ebbe a lóba.
A globális "mozgalomból" ugyanis nincs kiszállás, főleg nem egy ekkora játékosnak.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.06.25. 09:44:40

@csiri bá: Mivel az EU a németeknek és a franciáknak jó (hiába nettó befizetők, a járulékos haszonnal együtt csak nekik a legjobb), így szerintem az angolok súlyosan meg lesznek, szívatva, hiszen régóta tudjuk: "a statuálás a lényeg".

2016.06.25. 09:44:45

De szidom. Mert hülyék.

Krisz11 2016.06.25. 09:44:47

Úgylátom a ballibeknek megint van kit utálni. Most épp a demokrácia és emberi jogok őshazája az ellenség.

Tamáspatrik 2016.06.25. 09:44:51

A demokrácia működőképessége nem magától értetődő dolog. Amellett, hogy az ostoba politikusoknak köszönhető most nagyobb részben a Brexit, felmerült most a demokrácia alapértékeinek megkérdőjelezése pl. ha a választók fele majd nyugdíjas lesz Európában és mondjuk a nyugdíjakról lesz népszavazás (vagy a pártok csak az ő támogatásukkal biztosíthatják a parlamenti többséget), az ilyesmi beteheti a kaput a demokrácia intézményének. Ugyanis könnyen lehet, hogy a többség egy működőképtelen gazdasági és társadalmi rendszerre fog szavazni.
A demokráciának van egy csomó olyan látens feltétele, amelyet eddig még senki sem tárt fel, pl. generációk optimális megoszlása vagy folyamatos gazdasági növekedés lehetősége.
Néhány kivételtől eltekintve szinte csak az ipari forradalom óta beszélhetünk demokráciáról.
Én magam demokrácia párti vagyok, mert látom az előnyeit más rendszerekkel szemben, azonban a fenntarthatósága miatt aggódom.

Alick 2016.06.25. 09:53:58

@fenrirr: "egy integráltabb és központosítottabb Unió tudná megoldani"

Lenin elvtárs az ilyesmit nevezte "demokratikus centralizmusnak" vagyis a PB, illetve a KB dönt az érdemi kérdésekben. Ezen már túl vagyunk és köszönjük nem kérünk belőle.

2016.06.25. 10:30:13

De lehet és kell is az embereket minősíteni. Mert az emberek 80%-a segghülye az ilyen döntésekhez és a politikusok ezen 80%-ra igyekeznek hatni, főleg félinformációkal, érzelmekkel, de semmiképpen sem érthető, logikus magyarázatokkal.
A briteknél látszik, hogy a két ellentétes oldal politikusai azonos súlyt képviselnek, ezért lett szoros a népszavazás. Egy olyan országban viszont, ahol az egyik oldal ügyesebben fanatizálja a csőcseléket, akár kétharmadot is szerezhet anélkül, hogy érdemi információkat használt volna.
Tehát igenis kell az embereket minősíteni, hátha végre felfogják, hogy idiótának lenni szar és ha ők már nem is, de talán a gyerekeik lehetnek homo sapiensek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2016.06.25. 10:45:06

Már miért ne lehetne őket minősíteni?
A szólásszabadság egyúttal a beszólás szabadságát is jelenti, tehát nyugodtan mondhatom, hogy egy ordas baromságot csináltál, sőt azt is, hogy te magad vagy a barom. Amin, persze, te megsértődhetsz és egy aljas féregnek nevezhetsz, amire válaszként ... és így tovább.

Egyébként nem a vezetők élnek látszatvilágban, hanem az emberek. Ők azok, akik hisznek olyan dolgokban, amiket nem lehet megvalósítani. A vezetők nem csinálnak mást, mint próbálnak egyensúlyozni a megvalósítható és a választói elvárás között. Természetesen, egyéni beállítottságtól függően súlyozva. Egy technokratát a megvalósítható érdekli függetlenül a választói elvárástól. Egy populistát a választói elvárás függetlenül a megvalósíthatóságtól.

dadddd 2016.06.25. 10:45:18

Angliában nyilvántartják, hogy ki mire szavazott? Nem is tudtam..

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.25. 11:09:32

Ezt a meccset, ballibák, elbuktátok. Nincs kimagyarázás ebből.

-JzK- 2016.06.25. 11:45:42

Nehéz itt állást foglalni, hiszen mindkét oldal téves elgondolás alapján járt, a Brexit szavazói alapvetően két okból szavaztak úgy, ahogy:
1. Az eurokraták, Brüsszel menjen a picsába.
2. A kelet-európaiak menjenek a picsába

Az 1. pont igaz, csakhogy önmagában semmire se elég, nem koherens világnézet. Mert az alkesz Juncker, a tahó Schulz, Cohn-Bendit és hasonló mocskok által vezetett EU valóban semmi kötődést nem képes kialakítani, de egy európai együttműködésre valóban szükség lenne.

A 2. pontot illetően meg az angolok nagy tévedésben vannak. Nem a lengyel, magyar, stb. munkavállalóktól kéne félteni a brit hazát, ugyanis ezek - szemben a volt gyarmataikról odaömlött kokerókkal - nem fognak nekiállni sem robbantgatni, sem ficki-fickizni, sem őket túlszaporodni, sem őket kultúrájukban felülírni...

Mindenesetre azok a libsimagyarok, akik eddig bőszen hangoztatták a Határátkelő blogon, hogy Britannia mennyire haladár meg toleráns, meg fejlett, húha, azok is kaptak most egy pofont... lehet levenni a négerrel összekarolós képeket Face-ről, meg az arcból visszavenni...

midnight coder 2016.06.25. 12:24:24

A britek csak az elsők voltak. Az EU-val az a baj, hogy a 60-es években él, az akkori illúziókra alapul. A mögötte lévő elképzelés az, hogy a hős Nagy Fehér Ember megmenti a világot, befogadja a menekülteket, legyőzi a betegségeket, szegénységet, prostitúciót, stb. És hogy a világra leső legnagyobb veszély a nácizmus. Ma viszont 2016 van, és a világ picit másképp néz ki mint a 60-es években. A Nagy Fehér Ember megöregedett, a gazdaságot a globalizáció határozza meg, ami zárójelbe teszi az EU politikai elitje mögött álló baloldali értékrendet, a fő veszély pedig ma nem a nácizmus hanem az iszlám és a népességrobbanás.

Alick 2016.06.25. 12:24:30

@Ylim: Az EU-ba való belépéshez szükséges szavazáshoz is érzelmi alapon próbálták mozgósítani az embereket. A jelentős többség nyilván irreális elvárások ("kolbászból lesz a kerítés") mentén jött létre.

Afrika steht an der Elbe 2016.06.26. 14:13:02

Szemmel láthatóan abszolút nem okoz törést a libsik lelkében a tegnap még egekig magasztalt hiper-szuper angolokat ma reggel lenyuggertahóprolizni.

borgen 2016.06.26. 14:13:03

@gyongyi70: Ez pontosan igy van. A muszlimokhoz mar hozzaszoktak a gyarmatbirodalom es a nemzetkozosseg miatt, pl. rengeteg brit egyben muszlim. A migransokat meg nem engedtek be. A kelet-europai invaziobol lett eleguk, es paradox modon a kelet-europaiak nem akarjak eszrevenni.

Celtic 2016.06.26. 14:13:04

Ugyanazok az emberek voltak, akik itthon a 300 Ft-os nepszavazason is leszavaztak a vizitdijat...Ne nezzem oket hulyenek ?

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása