Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

Mit üzen az orlandói mészárlás?
Egy amerikai tömeggyilkosság margójára

ap16164335462542_0_0.jpg

 

 

Az amerikai történelem legsúlyosabb vérengzése volt az orlandói mészárlás. 49 ember halt meg a lövöldözésben, 50 sérültről érkeztek hírek. Omar Mateen elkövető az ISIS hívének vallotta magát. 9/11 óta ez volt a legnagyobb terrortámadás az országban.

Amerikában a tömeges lövöldözések rendszeresek.

Donald Trump elnökaspiráns a Twitteren azt írta, örül a gratulációknak, amiket a radikális iszlám terrorizmussal kapcsolatos meggyőződése okán kapott. Hozzátette, nem gratulációt akar, hanem keménységet és éberséget. Egy másik üzenetében felszólította Obamát, hogy azonnal mondjon le tisztségéről, sőt, Hillary Clinton is szálljon ki az elnöki székért folytatott küzdelemből.

Trump azzal vádolja Hillary Clintont, hogy „le akarja fegyverezni” az amerikaiakat, vagyis a fegyverhasználati jogot el akarja törölni. Ez nem igaz, Clinton korlátozni ugyan akarja, de eltörölni semmiképpen sem az alkotmány második passzusát.

Trump retorikájában a megfélemlítést és a tények ferdítését használja. Miközben azt mondja, hogy keményen, gyorsan és okosan kell cselekedni, különben „többé nem lesz miénk az országunk”, kijelenti, hogy Omar afgán migráns volt, tette pedig ebből a tényből eredeztethető. Nos, ő maga már New Yorkban született, a szülei azonban valóban Afganisztánból érkeztek.

donald-trump-gun.jpg

Trump a befogadásra váró szíriaiakat a trójai hordához hasonlította, akiket mindenféle ellenőrzés nélkül engednének be az országba, a valóságban azonban hónapokig tartó procedúra előzi meg beléptetésüket. Trump szavai szerint ezrek és ezrek áramlanak Amerikába, ugyanazzal – ha nem nagyobb - gyűlölettel, mint Omar. (2015 októbere óta 3887 szíriai menekült érkezett az USA-ba. Obama 10.000 szíriai befogadását jelentette be, Hillary 65.000 emberről beszélt).

Obama megrendülését fejezte ki, és egy jobb fegyverhasználati szabályozás bevezetéséről beszélt. Elnöksége során tizenötödször.

Mint mondta, ez a mészárlás egy további figyelmeztető jel, hogy mennyire egyszerű bárkinek a kezébe fognia egy fegyvert, hogy aztán iskolákban, templomokban, egy moziban vagy egy éjszakai klubban emberekre lőjön. „El kell döntenünk, hogy egy ilyen országban akarunk-e élni. És ha semmit sem teszünk, az éppúgy egy döntés” – fogalmazott.

2009 és 2015 között 47 tömegmészárlás történt Amerikában. Vannak, akik úgy tartják, hogy csak egy dolog tud megállítani egy fegyveres rossz fiút, egy jó fiú. Azonban ez a megállapítás – habár minden ilyen tragédia kapcsán elhangzik -, teljesen téves. Legalábbis a gyakorlat ezt mutatja.Számos tanulmány kimutatta már, hogy minél több fegyver van magántulajdonban, annál több a haláleset, a legális, önvédelmi célú fegyverhasználat pedig lényegesen kevesebb, mint a bűnügyi.

bullets-art-4579c4fea372d84c.jpg

Obama minden alkalommal igyekszik hangsúlyozni, hogy elég fegyver van már magántulajdonban Amerikában, hozzátéve, hogy elnöksége alatt több fegyvert adtak el, mint bármikor máskor az USA történelmében. Hangsúlyozza, nem azt javasolja, hogy kobozzák el a fegyvereket a felelősségteljes tulajdonosoktól, hanem azt, hogy legyenek vizsgák és tesztek a fegyvervásárlások előtt.

A kérdést az autóvezetéshez hasonlítja. Mint mondja, ott is használnak biztonsági övet és légzsákokat, vannak közlekedési táblák, az ittas vezetést büntetik, és mielőtt a kormány mögé ül bárki, meg kell szereznie a jogosítványt. Amerikában a fegyvervásárlásnak nincsenek ilyen szabályai. Ám mind ahányszor felhozzák a demokraták a kérdést, rögtön nekik szegezik, hogy el akarják kobozni a fegyvereket, zsarnokságot akarnak bevezetni és hadiállapotot. Így nehéz szabályozni, az idő pedig telik.

A reakciók megoszlanak egy ilyen tragédia után. Vannak, akik gyászolnak és együtt éreznek, vannak, akik megtorlásért kiáltanak. Számos politikus ilyenkor nem önvizsgálatot tart, hanem kihasználja az eseményeket kampányolásra. Mindenki maga döntheti el, hogy ellenségeskedéssel és dühvel válaszol-e. Mindenesetre bosszúért kiáltani, megtorlást emlegetni valószínűleg nem a probléma megoldása.

1384247_1280x720.jpg

Meg kell jegyezni, hogy az etnikai és szexuális kisebbségek mindig is célpontok voltak, mert az előítéletek sajnos erősek. És amíg nem tartunk önvizsgálatot, és nem jutunk el oda, hogy mindenkit úgy kezeljünk, mint saját magunkat, ezek a tragédiák bármikor megtörténhetnek.

Mivel a tömeges lövöldözés sokkal gyakoribb Amerikában, mint a világ más részein, fel kell tenniük a kérdést, mi lehet ennek az oka. Nos, a válasz egyszerű: mert az USA-ban tényleg nagyon könnyű fegyvert vásárolni. Az Amerikai Nemzeti Fegyverszövetség  (National Rifle Association, NRA) roppant erős, és eddig minden szigorítási törekvést megakadályoztak.

42bea9d1064676abc52877f8f15bc6d1.jpg

Trump fennhangon ordítja előítéleteit, és szigorításokat követel. Persze nem a fegyverviselés szigorításáról beszél. Ő pont a másik oldalról fogja meg a témát, és a radikális iszlám, valamint a terrorfenyegetés oldaláról közelít.

Az orlandói vérengzés elkövetője, Omar, Amerikában nőtt fel. Biztonsági őrként dolgozott, felesége korán elhagyta, mert bántalmazta. Megfigyelés alatt állt erőszakossága miatt, mégis hozzájutott fegyverhez. Hogy lehetséges ez?

Az ilyen tettek elkövetőinek hátterét megvizsgálva látható, hogy többségük erőszakos, bántalmazó közegben nőtt fel, rossz körülmények között élt, rendszerint hiányos oktatásban részesült, ezért könnyen extremizálódhattak. Senki sem születik gyilkosnak, azzá válik.

Ha innen nézzük, akkor felmerül a kérdés, meg lehet-e oldani ezt a súlyos problémát további erőszakkal? Megoldás-e a gyűlöletkeltés, a démonizálás, a félelem fokozása?

1382360_1280x720.jpg

Ahhoz képest, hogy mennyire fejlett a technológiánk, hová jutott az emberi felfedezés, mivé fejlődött az ember, még mindig a bronzkorban tartunk, ha vallásról és misztikumról van szó. Még mindig képtelenek vagyunk távlatokban gondolkozni, és meglátni a fától az erdőt. Hiszünk a demagógiának, és elhisszük, hogy megoldás az erőszak, ha erőszakról van szó.

Félreértés ne essék, a radikális vallási irányzatok is a bronzkorban vannak. Ugyanúgy, mint mi…

A fegyverhasználati szabályok szigorításának ellenzése egyet jelent a szemet szemért, fogat fogért elv hirdetésével. Meg kell látni, hogy amíg az emberek többsége olyan messze van a megvilágosodástól, mint mondjuk én az amerikai elnökségtől, addig szükség van szabályozásokra e téren.

Amíg üres coelhoi ömlengésnek tartjuk az univerzum egységét, amíg nem érezzük, hogy minden, mindennel összekapcsolódik, addig ölni fogjuk egymást. Nem tudom, hol kéne elkezdeni. Gyanítom, mindenkinek magában. Aztán nyitni egyre kijjebb.

A rövid távú megoldás persze mindig radikális. Ha nagy a baj, segít a sebészkés, ami sajnos semmit sem kezdhet a betegség okaival. A sebészkés jelen esetben a gyilkos ártalmatlanítása volt. De mi lesz a többi potenciális elkövetővel? Ha az előző metafora mentén kijelentjük, hogy az erőszak és a terrorizmus a betegség, vagyis az okozat, akkor a tudatlanság, a primitív ideológiák és a silány vezetők az ok.

1384338_1280x720.jpg

Ha az emberiség megvilágosodna, már nem lenne szükség a fegyverhasználat szigorítására sem, hiszen akkor már senkinek sem kellene fegyver, mivel mindenki olyanná válna, mint a Macskafogóból kipotyogtatott macskák: békéssé. Addig azonban mindent meg kéne tenni a hosszú távú megoldás előkészítéséért, hogy ilyen erőszak ne történjen meg újra.

A hosszú távú megoldásban meg kell érteni a kontextust, amelyből a terrorizmus és az erőszak születik, segíteni kell a szenvedőknek, jobb oktatást kell biztosítani, több szociális és gazdasági igazságosságra lenne szükség a világban, át kéne tekintenünk, hogyan bánunk a kisebbségben (szexuális, vallási, etnikai) élőkkel.

És ne legyünk álszentek, górcső alá kell venni azokat az ideológiai szerkezeteket, amelyek körülölelik talán az összes vallási intézményt, és több dolgot zárnak ki, mint amennyit befogadnak.

Omar apja a tragédia után egy interjúban nem tudott felelni arra a kérdésre, fia miért egy meleg klubbot támadott meg. Amikor a riporter arra kérte, magyarázza el facebookon posztolt üzenetét, miszerint „Nem az ember, hanem Isten felelőssége megbüntetni a melegeket”, úgy válaszolt, ember nem ítélhet meg embert egyetlen tettéért sem, hozzátéve, Isten a férfinak teremtette a nőt, és a nőnek a férfit.


orlando-shooting-4.jpg

Az erőszak öröktől valónak tűnik. Ami változik, az a technológiai fejlettség, ami miatt az emberiségnek egyre pusztítóbb fegyverei vannak. A primitív ideológiák, a primitív viselkedés és a primitív önazonosság-tudat találkozik az egyre öldöklőbb fegyverekkel, ezért az erőszak hatványozottan rombolóbb, mint akár néhány évtizeddel ezelőtt is volt. Plusz az internet terjedése hatalmas lendületet adott a pusztító gondolatok terjedésének és találkozásának.

Az amerikaiak ezért jobban tennék, ha ezeknek a gyilkos fegyvereknek a könnyű megszerzését nagyon alaposan átgondolnák.

Obama a mészárlás utáni beszédében kijelentette, Isten megadta az erőt és a bátorságot a változtatáshoz. Szavai szerint ezután sem szabad átadni magukat a gyűlöletnek, nem lehet egymás ellen fordulni és félelemben élni.

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr558809966

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: alsogood: Mit üzen az orlandói mészárlás? 2016.06.17. 13:26:41

Az erőszak öröktől valónak tűnik. Ami változik, az a technológiai fejlettség, ami miatt az emberiségnek egyre pusztítóbb fegyverei vannak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása