Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

Csekély e kéj
pillanatok a kisvilágból, ahol te is és én is

A munkaügyi központ légköre nyomasztó. Szörnyű. Olyan, mintha valami gonosz démon elárasztotta volna a helyiséget gomolygó, nyúlós, ragadós feszültséggel, ami rátapad a várakozók hajára, bőrére, ruhájára.

black-balloons.jpg

Egy láthatóan züllött, hajléktalan nő üldögél a bejárati ajtó mellett, kutyáját fogja, aki ajtón kívül kapott helyet. Ugyanabba a pózba merevedett, mint bent a gazdája.

A hátsó széksoron üldögélnek a várakozók, a flitteres pólós nő szűk farmerban, feketére húzott szemekkel, a dongalábú nő konttyal a fején, a talpig gyászban őszes nő, és egy fiatal fiú, aki hányavetin szétdobott lábakkal demonstrálja, leszarja, hogy itt van.

Előttük két fiatal lány, harmincon jóval innen, babakocsival. A kicsi a felnőttek között szaladgál, de egyelőre nem mennek utána.

Aztán ott a fal melletti sor, az űrlapot töltögetők, akik hamarosan a rendszer részeivé válnak.

Sorszámot csak az ügyintéző adhat, aki mindenkivel kedves, és drágámnak szólítja a delikvenseket.

A pult mögé épp most lépett be egy másik alkalmazott, a soron következőnek adja vissza a papírját. Nem jó ez így, ez nem meghatalmazás, nincsenek tanuk sem, maga így nem járhat el. Magyarázza a fiatal lánynak, aki kerek szemekkel, értetlenül veszi vissza a lapot. Hát akkor Karcsinak magának kell jönnie? Kérdezi, és a pult másik oldalán bólintanak. Igen, neki magának.

Az ajtón pont ekkor lép be egy duci, alacsony, szemüveges nő, nyúlszáját még gyerekkorában műthették meg. Kancsal szemekkel pislog a sorszámosztó gépezetre, épp nyomná a gombot, de azt nem szabad. Az ügyintéző készségesen kérdezi, mit szeretne drágám? A duci szemüveges pedig vígjátékokba illő groteszkül magas hangon sipítja, hogy segély kéne. Hangja olyan, mint a kréta a táblán, ha csikorog, betölti a helyiséget, és az összes tekintetet magára vonja. Elrontottam a múltkor a lapot, mert azt hittem, hogy nappali egyetemre megyek, de kiderült, hogy esti tagozat. Taglalta folyékonyan, mintha könyvből olvasná. Hát akkor még egyszer regisztrálni szeretne, kedves? Kérdi az ügyintéző, és nyomja a sorszámgombot. Doktori képzésen veszek részt, folytatja a nyilvánvalóan értelmi fogyatékos nő, az ügyintéző meg csak nézi, arcán kedves mosollyal. Hát ha doktori képzésen vesz részt, minek magának itt lenni? Teszi fel a nyilvánvalót, cinkos mosollyal nézve a közönséget, a körben várakozókat, akik megkönnyebbülten visszacinkoskodnak. Legalább hülye nem vagyok, ez van az arcukra írva. Akkor üljön le, drága, adok egy tollat, töltse ki megint a papírt, mondja az ügyintéző kedvesen a sipító hangúnak, és átkíséri az asztalokhoz.

A munkanélküliek pedig folytatják a csendben várakozást, a kis intermezzo érdekessége pár pillanattal később eltűnik a nyúlós reménytelenségben. A levegőre továbbra is rátelepszenek a nehéz gondolatok, a mit érek én, és a hogy lesz tovább.

A nyúlszájú nő ezzel szemben bizarr boldogságot hozhatott a terembe, mindent összevetve őrangyal volt ő, nem is kérdés. Mert hülye azért nem vagyok! Igazi vigasz, egy mondhatni nyomorúságos helyzetben.

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4813888936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása