Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

Befagyasztva

egg.jpg

Én vagyok a csajod címmel  készítette el Whitney Cummings amerikai színésznő-komika az első stand-up comedy showját egy prémium mozicsatornákat működtető cégnek. A férfi-női kapcsolatot veszi górcső alá, ahogy az ajánló fogalmaz: brutális őszinteséggel.

Cummings az előadásában tényleg őszintén és lényegre törően fogalmaz. Beszél megcsalásról, lehetetlen elvárásokról, perverziókról és górcső alá veszi a kiüresedés témáját is. Szót ejt az elidegenedésről és az interneten épült fantáziavilágról, aminek semmi köze a valós emberi viszonyokhoz. És hosszan beszél a fogamzásgátlásról, ami leginkább a nők feladata és felelőssége.

Mi brutális még?

Cummings ezen a ponton elmesélte, hogy lefagyasztatta néhány petesejtjét. A közönség tapsolt és éljenzett, egy emberként örültek a hírnek. A komika hozzátette, hogy végre megnyugodhatott, hiszen nem nyomja a vállát a gyermekszülés felelőssége. 34 évesen nem kell azon izgulnia, hogy tik-tak, kifut az időből. Most már bőven ráér élni, keresgélni, próbálkozni, dolgozni, bármit csinálni. Ha majd gyereket akar, felhasználja a talonba tett sejtjeit. (Az alábbi videóban is ez a téma.)

A női egyenjogúság – és ahová jutott

A női egyenjogúság magvait valahol a 18. századi felvilágosodás korában vetették el, amikor a filozófusok többsége a férfival egyenrangúnak tekintette a nőket. A francia forradalom érdekes kettőssége, hogy néhány feminista megmozdulásra ugyan akadt példa, például Olympe de Gouges (nyaktilóval kivégzett francia irodalmárnő, drámaíró, női jogharcos, a forradalom alatt politikus és polémista) szerint jó ötlet lett volna, ha a „Nyilatkozat az emberi jogokról” mintájára elfogadnának egy nyilatkozatot a nők jogairól is. Nem járt sikerrel. Az ilyen és hasonló próbálkozások kudarcot vallottak.

A 19. század elején a munkásnőket szörnyen kizsákmányolták, feljegyzések szerint a selyemgyári munkásnők 1831-ben Lyonban nyáron éjjeli 3 órától az est beálltáig dolgoztak, télen hajnali 5 órától éjjel 11-ig, feleannyi bérért, mint férjeik.

A nők forradalma tulajdonképpen a világháborúkban kezdődött, a munkaerőhiány miatt.

Mary Wolstonecraft ugyan 1792-ben megírta a „Nők jogainak követelése” című művét, de az angol nőmozgalom csak 1903-ban indul be, mégpedig a Pankhurst család jóvoltából. Elindították ugyanis a Nők társadalmi és Politikai Szövetségét. A történelem során először a nők saját érdekeikért léptek fel.

A szüfrazsett mozgalom vezéralakja, Emmeline ebben az időben többet ült börtönben, mint amennyit szabadlábon volt. Halála után egyébként szobrot állítottak a tiszteletére, de élete egyáltalán nem volt egy diadalmenet.

Amerika volt az első állam, amely megnyitotta egyetemeinek kapuit a női hallgatók előtt.A példát Svájc, és Oroszország is követte.

Az oktatásban való áttörés mellett a fogamzásgátlás volt az emancipáció másik hatalmas vívmánya. 1959-ben Amerikában hozták forgalomba az első kombinált fogamzásgátló tablettát, az Enovidot, mely eredetileg menstruációs problémák kezelésére szolgált, de 1960-tól fogamzásgátlóként is funkcionált.

Egyenjogúság ott van, ahol jólét van?

2017 októberében az ENSZ kiadott egy nyilatkozatot, miszerint világszerte rengeteg fiatal lány és nő nem dönthet a szexualitással és a gyermekvállalással kapcsolatos ügyekben, nehezen jutnak hozzá a családtervezéshez kapcsolódó egészségügyi szolgáltatásokhoz, és emiatt nagy a kockázata annak, hogy nem kívánt terhességet kell vállalniuk, vagy ellenkezőleg, abortuszra kényszerülnek. Kutatások szerint a családtervezési szolgáltatásokba fektetett minden egyes dollárnak köszönhetően 6 dollárt lehet megspórolni egyéb közszolgáltatások költségein az egészségügytől a lakhatásig.

Napnál világosabb, hogy ha egy nő szabadon rendelkezhet a teste felett, az nem csak a társadalmi egyenlőtlenségeket szünteti meg, de még a szegénység felszámolásában is kihagyhatatlan a szerepe.

Szóval úgy néz ki a helyzet, hogy a világ szerencsétlenebbik felén a nők számos okból kifolyólag nem jutnak hozzá a fogamzásgátlás lehetőségeihez, míg a napfényes oldalon nagyon is. Mit értek ezalatt?

Amíg egyes helyeken azért szülnek gyereket, mert egyszerűen nincs lehetőségük nem szülni, addig más tájakon a lehetőségek olyan tárháza tárul fel, amiben arra is mód van, hogy lefagyaszthasd a petesejtedet, és akkor szülj, amikor kedved van hozzá. Akkor is, ha már „öreg vagy”, és akkor is, ha nincs férfi az életedben. Az egyik helyen egyáltalán nem dönthet egy nő a teste felett, a másikon viszont – véleményem szerint – annyi joga és lehetősége van, hogy még a természetet is kicselezhetni. Szerintem ez nagyon veszélyes játék.

Social freezing – szociális fagyasztás

Az anyaságot átütemezni, biológiai időt vásárolni nem jó irány. Dr. Gillian Lockwood, az egyesült királyságbeli Midland Fertility klinika vezetője például aggódik, hogy ez gyökeresen megváltoztatja majd a nők döntéseit, és ahelyett, hogy családot alapítanának a majdnem tökéletes férfival, úgy gondolják, hogy van idejük várni  a tökéletesre. Pedig nincs, hiszen az ideális korból így is kifuthatnak, másrészt az eredményesség egyáltalán nem 100 százalékos. (Tökéletes férfi egyébként sincs – szerk.). Hozzátette, hogy a sejtfagyasztásra a legjobb időszak a 20-as évek eleje. Mindamellett, hogy számos kutató igyekszik felhívni a figyelmet a módszer társadalmi, szociális és egészségügyi veszélyeire, 2014-ben két nagyvállalat is hajlandó volt fizetni női alkalmazottainak az eljárásért, hogy nyugodtan koncentrálhassanak a karrierjükre.

5115.jpg

(‘It is up to a woman and her partner when they decide to have children and how to juggle family life with their careers.’ Photograph: Liz McBurney for the Guardian)

Ha a termékenységet valamilyen károsodás veszélyezteti, akkor a petesejtfagyasztás reménykeltő megoldás lehet. De ha pusztán kényelmi szempontok vezérlik, akkor hatalmas öngól az emberiségnek.

(Itt azért közbeszúrnám azt a sokkoló, de igaz tényt, hogy a Föld túlnépesedik – kezdjen mindenki ezzel az infóval azt, amit akar). Magyarországon egyelőre kizárólag orvosi indikáció alapján vehető igénybe ez a szolgáltatás, Amerikában nem. De vajon mit tesz az emberiséggel, ha a gyereknemzést mesterséges folyamattá alakítja?

Mert amíg az ember a rászakadó tudással képtelen bánni, addig nem tesz mást, mint egyre gyorsabban robog a végzete felé. Habár lehet, hogy ez a természet egyik alaptörvénye, és csak mi fogunk csodálkozni azon, ha kihalunk, mint a dinók.

(felhasznált irodalom: https://agnesdlaszlo.wordpress.com/2010/07/13/a-nok-tortenete-tanulmany-3/)

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1213564003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása