Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

A dohányzás súlyosan károsítja...
Még mindig nem beszéltünk erről eleget?!

 

bcb208a8c8e40c2f8d5e5aa48e85bbae.jpg

Ha már dohányzásmentes világnap, akkor nézzük meg, mi a helyzet Magyarországon. Egy felmérés előzetes eredményei szerint 2014 végén a magyar felnőtt lakosság 29 százaléka dohányzott, amely nem változott számottevően a 2009-es eredményhez (31 százalék) képest. A középkorúak esetében ugyan csökkent, az időskorúak esetében megint csak nőtt a naponta cigarettázók aránya.

De: a felmérés szerint a naponta elszívott cigaretták átlagos száma 5 szállal csökkent 2009 óta.

4 éve hagytam abba a dohányzást. Hogyan? Nem gyújtottam rá többet. Nem ítélem el azokat, akiknek nem megy, vagy nehezen megy a dolog, de akkor is azt gondolom, hogy a dohányzás abbahagyásához bőven elég, ha nem gyújtunk rá többet. Akkor sem, ha majd’ meggebedünk egy szál cigiért.

Hagyom is a személyeskedést, inkább néhány érdekes részletet emelnék ki a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet 2015-ös jelentéséből. A dokumentumot többek között azért írták, hogy az egészségpolitika valóban megalapozott döntéseket hozhasson a témában.

f1487c7821bb5958790afe928ebfa761.jpg

A magyar lakosságnak rossz egészségmutatói vannak. Miért? Mert egészségtelenül él. Ami nemcsak az egyénre nézve halálos, hanem a gazdaságra nézve is kártékony. Bármennyire felkavaró a kijelentés, mégis igaz: a betegség drága. Nem csoda, hogy hosszú évek óta magas szintű politikai figyelem irányult a népegészségügyre.

Nagyléptékű beavatkozások, jogszabályi intézkedések, fejlesztések és forrásbevonás történt a területen, például a népegészségügyi termékadó bevezetése, a nemdohányzók védelmében hozott intézkedések, a közétkeztetést és a transz-zsírfogyasztást érintő jogszabályi változtatások, a népegészségügyi intézményi rendszert érintő átalakítások, fejlesztések.

A beavatkozások egyértelmű pozitív hatásai azonban még nem mutatkoznak. Vajon miért?

A tanulmány hangsúlyozza, a leggyakoribb halálokokban, mint a keringési rendszer betegségei vagy a rosszindulatú daganatok, nem sikerült felzárkóznunk az EU országaihoz, sőt sok esetben nőtt a lemaradásunk.

Megállapítható, hogy bár a magyarok születéskor várható élettartama folyamatosan növekszik, a nőknél 5, a férfiaknál 7 évvel még mindig rövidebb, mint az Európai Uniót alapító 15 országban.

Magyarországon a 65 éves kor előtt bekövetkező halálozás aránya kétszerese az EU15-ben tapasztaltnak, ami minden bizonnyal jelentősen rontja az ország gazdasági versenyképességét – írják.

A jelentés szerint nem ártana megújítani a hazai népegészségügyi rendszert, a szakterület egy újszerű szemlélettel képes lenne megfelelő programokat kidolgozni és várhatóan hatásosabb intézkedésekre javaslatot tenni.

Szinte már mondani sem kell, hogy hasonlóan a többi fejlett országhoz a legnagyobb egészségterhet Magyarországon a nem fertőző, krónikus betegségek okozzák.  Például az összes halálozás több mint felét a keringési rendszer megbetegedései adják.

2013-ban az összes halálozás negyedét a rosszindulatú daganatok okozták, melyek közül a legtöbb halált férfiaknál és nőknél egyaránt a tüdőrák okozta.

0bb492c4cd47a81cab370b60ff1df29d.jpg

A dohányzás a felnőtt lakosság egészségveszteségének hatodáért felelős. Az elvesztett egészséges életévek döntő többségét a felnőtt lakosság körében az aktív dohányzás okozza.

Az egészségtelen életmód a magyarok jelentős többségére jellemző. A felnőtt lakosság több mint fele súlytöbblettel él, csak minden hatodik felnőtt végez megfelelő testmozgást, minden huszadik alkoholfogyasztása már egészségkárosító, és minden harmadik dohányzik.

Ezt hívják magyar népegészségügyi paradoxonnak. A tanulmány szerint jó azt is észben tartani, hogy a halál csak egy dolog, de a megromlott egészségben leélt idő is hatalmas terhet ró az egyénre, a családra és a társadalomra.

Ha gazdasági oldalról közelítünk, akkor súlyos számokkal találkozhatunk, ugyanis a keringési rendszer betegségei és a rosszindulatú daganatok egészségveszteségének becsült költsége 2013-ban mintegy 2000 milliárd forint, a GDP több mint 7 százaléka volt!

A jelentés kitért arra is, hogy az egészségtelen étrend okozta a legnagyobb egészségveszteséget a felnőttek körében, az összes veszteség negyedét! A közismerten elégtelen zöldség- és gyümölcsfogyasztás valamint a magas sóbevitel mellett azonban az olajos magvak és diófélék elégtelen fogyasztása is komoly szerepet játszik.

Az egészségveszteségért mi magunk vagyunk a felelősek, de fontos kockázati tényező a környezet is.

Egy biztos, a magyar népegészségügyi paradoxont fel kell oldani, ami csak komplex, mind az életmódot, mind a környezetet egyaránt célzó, összehangolt beavatkozásoktól várható. A rendszerszintű megközelítéshez csapatmunka kell. Vagyis figyelembe kell venni a társadalmi és gazdasági tényezőket, és valahogy meg kell értetni a szereplőkkel, hogy lássanak túl az orrukon.

d328fc5d8e5c1b6809ca1dabde6690fc.jpg

De hogyan lehet mindezt hatékonnyá tenni? Például, ha a szolgáltatások közel vannak a lakóhelyhez. Mariska néni nem fog órákat buszozni, Géza sem gyalogol 5 kilométert, ha már a fotelből sem hajlandó felállni. ÉS milyen jó lenne, ha a szemléletváltás eredményeképpen általánossá válna a prevenciós szakemberek, mint például dietetikusok, gyógytornászok, egészségfejlesztők alkalmazása az egészségügyi ellátórendszerben!

Az egészséget számos környezeti tényező is meghatározza, mint például a foglalkoztatottság, iskolázottság, szociális biztonság. Ha nincs pénzem gyümölcsre, nem veszek. Hány dohányostól hallottam, hogy neki ez az utolsó öröme az életben… Ha nincs perspektíva, minek váltson?

Szerencsére sokan akarnak leszokni, a sikerhez azonban az emberek 90 százalékának szüksége van olyan információkra, mint például a leszokás ajánlott menete, mik a leszokást támogató termékek, szolgáltatások. Plusz elhatározottság és kitartás.

Azért legyünk igazságosak, a fizikai mellett, a szociális, és a kulturális környezet is meghatározó a leszokásban. Ezért volt fontos intézkedés a zárt közösségi terekre vonatkozó dohányzási tilalom például, vagy a mások jelenlétében való dohányzás általános elítélése, ami hozzájárul a dohányzási szokások megváltozásához.

a38565044ac1e42b20b8768eaa90324c.jpg

A kampányok is segítenek, 1993-ban indult Massachusetts állami Make Smoking History dohányzás visszaszorítását célzó programja. A program részét képező médiakampány mellett például adóintézkedéseket, dohányfüstmentes intézkedéseket vezettek be, illetve leszokást támogató szolgáltatásokat hajtottak végre. Eredményeképp a dohányzás prevalenciája jelentősen nagyobb mértékben esett Massachusettsben, mint más államokban.

Jó ötletnek tűnik tehát az egységes csomagolás bevezetése az uniós tagállamokban, Franciaország és az Egyesült Királyság nem véletlenül kezdte idén májusban alkalmazni ezt a fajta egységes jelölést. És jó ötlet az e-cigaretta használatának tiltása is, mert azon kívül, hogy a dohányzás imitálása is ártalmas, egészségügyi kockázatai is vannak. ÉS jó ötlet beszélni erről, mert ha lassan is, de haladunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr598761204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bréniek 2016.06.01. 17:22:46

Az utolsó bekezdés mintha Demjén szájából hangzott volna el. Szarjuk le, hogy a legsikeresebb leszokást segítő eszközről beszélünk, szarjuk le, hogy 95%-al egészségesebb, mint a cigaretta, nyomjuk csak a bullshitet!

ubu1a 2016.06.01. 17:23:16

Jó lenne már leszállni ezekről a témákról és nem folyamatosan akarni belepofázni a másik életébe. Ráadásul meglehetősen egyoldalúan, mert a dohányzás előnyeiről egy büdös szó nem esik soha. Mindenkinek magának kell döntenie az előnyök és a hátrányok együttes ismeretében és a szerint eljárni. Mert ha valaki nem magától dönt, akkor az a döntés csak ideiglenes (amíg a kényszer fennáll) és így egy kalap sz@rt sem ér.

szsuzsanna 2016.06.02. 17:24:35

A két előttem szólóval, egyetértek.
-TE, vagy hazudsz és soha nem dohányoztál, -vagy csak alig, és rövid ideig, -mert, az a szöveged: -"hogy csak nem gyújtottam rá többet"-, -egy bicskanyitogató, f@szság...-olyannak pl. aki évtizedek óta erős dohányos...
-Ezt a "hozzáértő"! orvosom mondta, -amikor így próbáltam, -és, kemény "elvonási tüneteim" voltak: -rosszullétek, vérnyomás-ingadozás, stb-stb. A nikotinért ugyanúgy "tombol" a szervezet, -és, bizony, nagyon komoly tüneteket tud produkálni...
-Sajnos, ez a k@rva cigaretta, -sok mindenben, (függőség-leszokás), -hasonlít, más "drogokhoz", -pl. pia és a kábítószer...-ez is, egy nagyon komoly szenvedélybetegség.
-Én, még nem próbáltam ki az e-cigit. -DE, nekem, nagyon gyanús, -ez, a rettenetesen nagy ellen kampány, -"nem-e lehet-e", hogy "mutyisék" ezen nem keresnek annyit?
-SOHA SENKI NEM MONDTA!, -hogy, az e-cigi nem lehet ártalmas, -(ahogy, az a HAZAI eper pl. -ami, itthon, néhány óra múlva, a hűtőben, rettenetes, permetszer?, - vagy ki tudja milyen "szer" büdös szagát kezdte árasztani)...-bocs.

-Ahogy föntebb írtam, a "hozzáértő!" orvosok véleménye, -akik, nem "álszent f@szok", -hanem tényleg segíteni akarnak, -az, hogy, a nikotinhiányt (is) kezelni kell!
-Amit ide összeollózgattál, az, egy felszínes, ostoba, félrevezető, fércmű...
-De, én vagyok a hülye, aki, újra-meg-újra, "főcímből" lejőve, azt hiszi, hogy, -egy-két kivételtől eltekintve-, értelmeset olvashat...

alsogood · https://www.facebook.com/everybodyconnected/ 2016.06.02. 17:32:15

@szsuzsanna: Kedves Zsuzsa!

docplayer.hu/12769735-Egeszsegjelentes-2015.html íme a link, ha kíváncsi vagy rá.

Sosem állítottam, hogy nincs olyan, hogy nikotinhiány, és sosem állítottam, hogy nincs nikotinfüggőség. A saját véleményemet írtam le a leszokásról. Remélem, megengeded, hogy legyen... Sőt, hozzátettem később, hogy vannak, akiknek kell segítség, és milyen jó, ha ezt igénybe is tudják venni. Édesapám nagyon erős dohányos volt, és bizony ő is leszokott. Úgy, hogy nem gyújtott rá többet. Akkoriban ugyanis nem volt még nikotintapasz. Ki kellett bírnia anélkül. Én is többször megpróbáltam, de nem volt erős az elhatározás. Aztán egyszer csak az lett. Elegem lett abból, hogy valami irányít, hogy lesem, mikor gyújthatok rá, hogy ez határozta meg a gondolataimat. Elegem lett, letettem. Az, hogy a téma benned ilyen indulatokat szabadít fel, sajnálom. A tanulmányt nem tartom fércműnek, szerintem olvasd el, és utána alkoss véleményt. Sajnálom, ha a kivonatom nem nyerte el tetszésedet. Az e cigi pedig igenis biznisz, pontosan akkora, mint a cigi. És egyáltalán nem gondolom, hogy egyik addikcióból szuper dolog átesni egy másikba. És ennek a véleményemnek semmi köze a politikához.

szsuzsanna 2016.06.03. 10:45:43

@alsogood: Elnézést kérek, nem szoktam ilyen "agresszív kismalac" stílusban hozzászólni, bocs.
-Csak már tele a hócipőm, hogy gyakorlatilag köztörvényes bűnözőként kell éreznem magam..
-Becs. szó, soha nem cigizek másokat zavarva, és soha nem dobtam el csikkett..
-Persze, hogy az e-cigi is nagy üzlet, DE sokkal kevésbé káros, -sok ismerősömnek segített...
-A legmélyebb tiszteletem mindenkinek, aki abbahagyta, -elsősorban azoknak akik "bevallották", -sokan évek múlva is: bármikor rá tudnék gyújtani, és néha, nagyon szeretnék is, de, nem teszem, mert biztos hogy újra kezdeném...

alsogood · https://www.facebook.com/everybodyconnected/ 2016.06.03. 19:46:19

@szsuzsanna: :) A dohányzásról nagyon, nagyon nehéz leszokni... A legtöbb ismerősöm sosem állította, hogy ne tudnának bármikor rágyújtani újra. Sőt, büszkék rá, hogy ennek ellenére sem teszik. Olyan ez, mint az alkoholizmus. "Szia, Lajos vagyok, és alkoholista. 424 napja nem ittam."

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása