Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

Mert ez műanyag
Az ember 8.3 millió tonna műanyagot állított elő a szintetikus anyagok tömegtermelésének kezdete, vagyis a korai 1950-es évek óta. A műanyag többsége hulladéklerakókban vagy a természetes környezetünkben alussza majdnem örök álmát.

20170729_140204.jpg

Havonta egyszer érkezik hozzánk a szelektív hulladékgyűjtő autó. Ez idő alatt annyi műanyag gyűlik össze, ami kétszer töltené meg a kukát. Pedig odafigyelünk arra, hogy ha lehet, ne vegyünk plasztikot. Elképzelni sem tudom, a mi 4 fős háztartásunk mennyit termelhetett ebből a több száz év alatt lebomló anyagból. De egy kutatás most rávilágít a probléma nagyságára.

A Gerorgia Egyetem, a California Egyetem, a Santa Barbara és Tengertudományi Társulat kutatóinak csapata által vezetett felmérés az első globális kutatás, ami a valaha gyártott műanyagok gyártásával, felhasználásával és sorsával foglalkozik.

A kutatók arra jutottak, hogy 2015-ig az ember 8.3 milliárd tonna plasztikot hozott létre, ebből 6.3 millió tonna már hulladék. Ennek az elképesztően hatalmas mennyiségnek csupán 9, azaz kilenc százalékát hasznosították újra, 12 százalékát elégették, 79 százaléka a hulladéklerakókban és a természetben halmozódik.

Ha a mostani trend folytatódik, megközelítőleg 12 millió tonna műanyag hulladék kerül 2050-re a telepekre és a környezetünkbe. 12 millió tonna durván 35.000-szer nehezebb, mint az Empire State Building.

A legtöbb műanyag biológiailag nem bomlik le, ezért évszázadokig vagy évezredekig az emberiséggel élnek majd – hívta fel a figyelmet Jenna Jambeck, a tanulmány társszerzője, a Gerorgia Egyetem mérnökprofesszora. Becsléseink nagymértékben alátámasztják annak szükségességét, hogy újragondoljuk az anyaghasználati szokásainkat és a hulladékkezelési gyakorlatainkat – mondta.

A tudósok által összeállított termelési statisztikák szerint a műanyag globális gyártása az 1950-es években 2 millió tonnáról 2015-re 400 millió tonnára emelkedett, túlszárnyalva a legtöbb ember alkotta anyagot. Kivétel az építőiparban széles körben alkalmazott acél és cement például.

20170729_140221.jpg

De amíg az acél és a cement olyan anyagok, amik beépítve évtizedekig a szolgálatunkban állnak, a műanyag legnagyobb felhasználási területe a csomagolás, amit a legtöbb esetben egyszer használatos. Sajnos az összes műanyag fele hulladék lesz négy vagy kevesebb évnyi használat után – mutatott rá Roland Geyer, a Kalifornia Egyetemről.

Fontos tudni, hogy a műanyaggyártás léptéke nem mutat csökkenést. Az 1950 óta gyártott műanyag mennyiség közel felét az elmúlt 13 évben gyártották.

A fenntartható alapanyag-gyártás menedzsmentjének alapjait próbáljuk megteremteni – mondta Geyer. Egyszerűen szólva, nem tudod irányítani, amit nem mérsz fel. Hisszük, hogy számításaink nyilvánosságra hozatala után a politikai tárgyalások megalapozottabbak és tényalapúak lesznek a kérdésben – tette hozzá Geyer.

Ugyanez a csapat a Science magazinban 2015-ben publikált egy kutatást, amely kiszámította a tengerekbe kerülő műanyag hulladék mennyiségét, amit 2010-ban 8 millió tonnára becsültek.

Vannak emberek, akik még emlékeznek, milyen volt a világ műanyag nélkül. Az a világ elmúlt, és most már egy lépést sem tehetünk anélkül, hogy a műanyaghulladék valamilyen formában ne kerülne elénk – mondta Geyer. A kutatók figyelmeztetnek, nem arra törekednek, hogy teljesen eltűnjön a kereskedelemből a műanyag, ehelyett a használat sokkal kritikusabb ellenőrzésére lenne szükség.

Vannak olyan területek, ahol a műanyag nélkülözhetetlen, főként olyan termékeknél, amelyeket tartósságra terveztek - hangsúlyozta a kutatás társszerzője, Kara Lavender Law. De azt gondolom, hogy szükséges a gondos mérlegelés, és el kell döntenünk, mikor van értelme, és mikor nincs a műanyag-használatnak.

forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170719140939.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8012699649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása