Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

4 termék, ami pusztítja a Földet

 155_ngsversion_1487014203739_adapt_1900_1.jpg

A fenntartható fejlődés ostobaság. Nem lehet folyamatosan és a végtelenségig fejlődni egy korlátozott környezetben. És a Föld lehetőségei korlátozottak. Az emberi beavatkozás egyenes következménye a Földön zajló egyensúlyi folyamatok megbomlása. Ez pedig olyan visszafordíthatatlan események láncolatát indítja el, ami az emberiség kipusztulásához vezet.

Amikor emberi beavatkozásokról beszélünk, sokaknak az olajvállalatok, ipar, kereskedelem, Trump vagy az Északi-sark jut az eszébe. És azt gondolják, nincs lehetőségük globális trendeket megváltoztatni, világméretű jelenségeket alakítani.

Pedig az egyensúlyi állapot visszaállításában az egyénnek, a fogyasztónak hatalmas és megkerülhetetlen szerepe van. Habár a befektetés megtérül, mindenképpen kényelmetlenséggel jár, odafigyelést és időt igényel. A "luxusról" nem könnyű lemondani, de itt az ideje, hogy megértsd: rajtad is múlik, hogy az unokád milyen Földet kap örökül!

Íme 4 termék, amit nem kéne megvenned

1. kapszulás kávé

Mára elértük, hogy naponta 55 millió apró műanyag kávékapszulát használnak világszerte, darabja 500 év alatt bomlik le. Tavaly annyit adtak el, hogy ha sorba raktuk volna őket, 10,5-szer körbeérték volna a Földet. Persze ugyanez a probléma az elviteles kávéval (üdítőkkel) is. Nagyon trendi, nagyon kényelmes, és nagyon környezetszennyező.

1234d91d50d21a69354a463f15fcc235.jpg

Mit tehetsz?

Főzz kávét a hagyományos módon! Ha pedig szereted az elvitelre vásárolt kávét, vegyél magadnak saját poharat hozzá tartozó fedéllel.

2. palackozott víz

A palackok 1000 év alatt bomlanak le. Ha elégetik őket, szennyezik a levegőt. Amerikában a palackok 80 százaléka kerül a szemétbe.

Fontos tudni, hogy csak a PET palackokat lehet újrahasznosítani! A világon minden percben egymillió(!) műanyag palackot adnak el, ez a szám 2021-re a mostani tendenciák mellett 20 százalékkal növekedhet! A 2016-ban eladott palackoknak kevesebb mint a felét gyűjtötték össze újrahasznosításra, és ennek csak 7 százalékából készítettek újra palackokat. A többi a szemétlerakókban és az óceánokban végezte. Vagy csak simán elhajítva valahol.

Mit tehetsz?

Vedd az ásványvizet olyan helyről, ahol fel tudod tölteni a saját palackodat. Használj többször egy flakont.

Vásárolj szódát!

Igyál csapvizet! Ha tartasz attól, hogy szennyezett, akkor vásárolj víztisztítót, számos termék széles árkategóriában kapható hazánkban is.

3. mikroszemcsés kozmetikai szerek

Arclemosó vagy testradír? Fogrém vagy ránctalanító krém? Csak pár példa azokból a termékekből, amik a homokszemnél is parányibb műanyag mikroszemcsékkel vannak tele. A legnagyobb gond velük, hogy a lefolyón keresztül bekerülnek a környezetbe, mivel a víztisztító berendezések nem tudják kiszűrni őket. Az apró részecskék úgy viselkednek, mint a szivacs, magukba szívják a mérgező anyagokat, és így akár egymilliószor toxikusabbá válhatnak, mint az élővíz, amibe visszakerül. Aztán jönnek a halak, amiket majd mi eszünk meg...

Mit tehetsz? Vásárolj természetes kozmetikai szereket. Ezek nem csak a testednek, de a környezetednek is jobbat tesznek.

4. Műanyag kakis zacsi

Nem kérdés, hogy egy felelős kutyatartó összegyűjti kedvence végtermékét az utcáról. Abba viszont kevesen gondolnak bele, hogy a műanyag zacskó sokkal többet árt, mint használ. Ebben az esetben is. Még az újrahasznosítható zacsik sem bomlanak le olyan gyorsan, mint a bennük lévő kaki, ezért nem is kéne őket a szemétbe dobni. A műanyag zacskók ebben az esetben még meg is "főzik" a kakit, ami jó sok metángáz termelődéssel jár.

 Mi tehetsz? Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a papírzacskó vagy a WC papír!

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4413582215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása