Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

A nők tovább élnek, de miért?
Egy friss kutatás szerint a nők majdnem egy évtizeddel későbbi halála nem pusztán viselkedésbeli és szociológiai különbségek eredménye

A nők hosszabb életre számíthatnak világszerte – egyes országokban akár egy évtizeddel.

oldwoman.jpg

kép forrása: youtube.com

300 évnyi történelmi adat a tanúbizonyság, a nők nem csak békésebb időkben, de éhezés és járványok között is hosszabban élnek, mint a férfiak. A megfigyelések szerint ez az élethosszbeli különbség leginkább a csecsemőkorban mutatkozik meg. Vagyis az újszülött lányok nagyobb eséllyel maradnak életben.

s-l1600.jpg

Az a tény, hogy újszülöttkorban, amikor a viselkedésbeli eltérések még elhanyagolhatóak a nemek között, nagyobb a lánygyermekek túlélési esélye azt jelzi, hogy a különbség inkább biológiai okokra vezethető vissza.

Virginia Zarulli, a Dél-dániai Egyetem segédprofesszora, és James Vaupel, a Duke Egyetem kutató professzora által vezetett vizsgálatban 250 évre visszamenően tanulmányoztak halálozási adatokat olyan embereknél, akik éhínség, betegség vagy egyéb szerencsétlenség miatt korán meghaltak.

Az adatok 7 olyan populáció foglalnak magukban, amelyekben az életkilátások egyik vagy mindkét nemnél 20 év volt, vagy ennél is kevesebb. Például korábban rabszolgaként élő emberek Trinidadból a korai 1800-as években, éhínségáldozatok Svéd-, Írországból és Ukrajnából a 18., 19. és 20. században, és olyan izlandiak, akiket himlőjárvány támadott meg 1846 és 1882 között.

Libériában például felszabadított amerikai rabszolgák között, akiket visszaköltöztettek a nyugat-afrikai országba az 1800-as években, a legmagasabb valaha feljegyzett halálozási arányt dokumentálták. Több mint 40 százalékuk halt meg visszatérésük első évében, feltételezhetően trópusi betegségek következtében, amikre nem voltak immúnisak. Azok a csecsemők, akik ebben az időben születtek, ritkán élték meg a második születésnapjukat.

Emberek egy másik csoportjának életkilátásai Írországban az 1840-es években a nagy éhínség idején 15 éves korra esett vissza.

potato-famine.jpg

A teljes kutatás kimutatta, hogy amikor a halálozás mindkét nem esetében nagyon magas arányú volt, a nők általánosságban 6 hónaptól négy évig akkor is tovább éltek, mint férfitársaik.

Azok a lányok, akik az 1933-as ukrajnai éhínség idején születtek, 10,85 éves korukig, míg a fiúk 7,3 évig éltek, ami 50 százaléknyi különbség.

Amikor a kutatók az eredményeket korcsoportokra vetítették, kiderült, hogy a hosszabb élet a lányok esetében a legtöbb esetben a csecsemőkorig vezethető vissza. Vagyis az újszülött lányok erősebbek.

Ezzel fontos megállapításra jutottak, ami szerint az élethossz kilátásainak különbségeit a nemek között nem lehet pusztán viselkedésbeli és szociológiai különbségekkel magyarázni – mint például a fiúk kockázatvállalásával vagy erőszakosabb viselkedésével.

Ehelyett a lányok előnye sokkal inkább biológiai faktorokban rejlik, például a genetikában és a hormonokban – állítják a kutatás vezetői. Az ösztrogén például fokozza a szervezet immunvédekezését a fertőző betegségekkel szemben.

Az eredményeket 2018. január 8-án publikálták a Proceedings of the National Academy of Sciences online felületén.

forrás: http://www.pnas.org/content/early/2018/01/03/1701535115

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5313565913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása