Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

A pesszimizmust nem választjuk
Egy agyi terület lehet a felelős azért, ha sokkal rosszabb színben látjuk a világot.

A pesszimista ember gyakran hallhatja, hogy legyen már kicsit pozitívabb, mindig nézze az élet napos oldalát, és koncentráljon a jóra. Mondani könnyű, de megtenni vajon miért olyan nehéz?

pessimism.png

A pesszimizmus leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az ember hajlamos sokkal inkább egy történés lehetséges negatív kimeneteleire számítani, sokkal inkább, mint a pozitívakra. Vagyis a pesszimista sötéten látja a világot. Most úgy néz ki, hogy kiderült, egy konkrét agyi terület működése felelős ezért.

Szorongva hozott döntések

A tudósok megfigyelték, hogy amikor állatkísérletekben stimulálták a caudate nucleus területét, az állatok sokkal negatívabb döntéseket hoztak, mint serkentés nélkül. Ez a pesszimista döntéshozás pedig egész nap kitartott.

Egy előzetes kutatásban már azonosítottak egy idegi áramkört, amely alapja egy speciális döntéshozó mechanizmusnak, a közeledés-elkerülés konfliktusnak. Ezekben a fajta döntésekben mérlegeljük mind a pozitív, mind a negatív kimeneteli lehetőségeket, ami bizony szorongással jár. A dolog teljesen természetes, hiszen meg kell fontolnunk, hogy egy-egy tettünk milyen hatással lesz a jövőnkre. Ilyen például a házasság, sok időbe kerül sorra venni a lehetséges előnyöket és hátrányokat, de végül döntést hozunk: igen vagy nem.

A kísérletet végző kutatók azt tapasztalták krónikus stressz esetén az állatoknál, hogy a több stressz rendszerint az állatokat a több rizikó-több jutalom döntés felé tereli. Vagyis úgy gondolják, hogy megéri a kockázat.

Az új tanulmányban a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy tudják-e reprodukálni azt a hatást, ami gyakran megfigyelhető a depressziós, szorongó, vagy rögeszmés-kényszeres zavarban szenvedőknél. Ezek a betegek hajlamosak „rituális” viselkedésmintákat felvenni azért, hogy legyőzzék a negatív gondolataikat, és gyakran nagy hangsúlyt fektetnek egyes döntéseik negatív kimenetelére. Ez a fajta pesszimizmus – feltételezték a kutatók -, befolyásolhatja a közeledés-elkerülés konfliktust is.

Több rizikó, több jutalom?

A kísérletekben a kutatók stimulálták a caudate nucleus területét, miközben az állatoknak jutalmat kínáltak fel (gyümölcslé) párosítva egy kellemetlen ingerrel (levegőfuvallat az arcba). Minden vizsgálatnál, a jutalom aránya a kellemetlenséghez képest más volt, és az állatok választhattak, hogy elfogadják-e ezt vagy sem.

Ez a fajta döntéshozatali mechanizmus igényli a költség-jutalom típusú gondolkozást. HA A JUTALOM magas annyira, hogy megérje a kellemetlenséget, akkor az állatok elfogadják a kockázatot. Na, már most, amikor a kutatók stimulálták a caudate nucleus területét, a költség-jutalom számítások megváltoztak az állatokban, és az állatok nem követték azokat a mintákat, amiket a stimuláció előtt igen. A hatás még másnap is tartott, és csak folyamatosan múlt el.

Az eredmények arra mutatnak, hogy az állatok elkezdték leértékelni a jutalmat, amit korábban még megfelelőnek találtak, és sokkal inkább a negatív hatásra fókuszáltak. Vagyis túlértékelték a költséget a jutalomhoz képest.

A jó hír, hogy ez a megfigyelés elvezetheti a tudósokat újfajta kezelésekhez is, ami esetleg csökkentheti a pesszimista gondolkodási mechanizmust, segítve a betegeket a szorongások leküzdésében.

Azért azt is fontos kihangsúlyozni, hogy képesek vagyunk az agyunkat "újrahuzalozni", erre léteznek hatékony technikák,segítségükkel megváltoztathatjuk a gondolkodásunkat.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180809112545.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8614180277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok