Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

Imádod a gyilkolós videó játékokat? Ha agresszív vagy, akkor feltehetően nem ezektől!
A York Egyetem kutatói nem találtak bizonyítékot arra az elméletre, hogy a videó játékok erőszakosabbá tennék a felnőtt gamereket.

maxresdefault_1.jpg

Több mint 3000 résztvevővel végeztek kísérletsorozatot a York Egyetemen, amelynek során a kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy az erőszakos és egyre valóságosabbnak ható agresszív videó játékok NEM szükségszerűen növelik a játékosokban az agresszivitást.

Eddig úgy gondolták, hogy a játékosok a játékban megélt élményeket - és ilyen az erőszak is –könnyebben befogadják saját mindennapjaikba is.

Ezt a jelenséget alapozásnak nevezik, amelyre úgy tekintenek, hogy viselkedésbeli változásokat okoz. Az eddigi vizsgálatok azonban vegyes következtetéseket hoztak.

A York Egyetem kutatói bővítették a kísérletekben résztvevők számát, összehasonlították eredményeiket eddigi vizsgálatokkal, és különféle játékvalóságokat hasonlítottak össze azért, hogy sokkal meggyőzőbb bizonyítékokat találjanak.

b0979598-c427-4f71-b235-51e4c733753d.jpg

Az egyik tanulmányban a résztvevők olyan játékot játszottak, ahol vagy autók voltak, amelyeknek ütközést kellett elkerülniük teherautókkal, vagy egerek, amelyeknek a macska elől kellett menekülniük. A játék után a résztvevőknek különböző képeket mutattak, például egy kutyát vagy egy buszt, és arra kérték őket, hogy a monitoron feltűnő képet kategorizálják, vajon járművet látnak vagy egy állatot.

Dr David Zendle, az egyetem számítógépes tudományok részlegéről azt mondta, ha a résztvevők tényleg arra lennének kondicionálva, hogy elmerüljenek a játékban, akkor a valóságban gyorsabban kellene kategorizálniuk azokat a tárgyakat, amelyek a játékban szerepeltek.

Azonban nem ez volt a helyzet. Azok, akik az autós játékot kapták, nem voltak gyorsabbak a járműves képek csoportosításában, sok esetben a reakcióidejük még szignifikánsan lassabb is volt.

Egy független, de kapcsolódó tanulmányban a kutatócsoport azt figyelte, hogy a realisztikusabb megjelenés növeli-e a játékosok agresszióját. Eddig úgy gondolták, hogy minél nagyobb a játék grafikájának valósághűsége, annál inkább eltölti a játékosokat az erőszakosság eszméje, ami végül antiszociális viselkedéshez vezet a szoba falain túl is.

Dr Zendle szerint számos kísérlet irányul a játékok grafikai valóságosságára, de ezeknek is vegyes az eredménye. Vannak azért más realisztikusságot fokozó összetevők a grafikai megoldásokon túl is, ilyen például a karakterek viselkedése és mozgása.

2117042-169_vocabularium_ragdoll_physics.jpg

„A karakterek viselkedésének valóságosságát is megfigyeltük kutatásainkban” – részletezte. A kísérlet játékosok reakcióit hasonította össze két harci játékban. Az egyikben az ún. „ragdoll physics” animációt alkalmazták, a másik játék egyáltalán nem volt valósághű.

A játék után a résztvevőket arra kérték, hogy szókirakós játékokat oldjanak meg. A kutatók arra számítottak, hogy a realisztikusabb játékokat játszó gamerek erőszakosabb szavakat választanak majd maguknak, de nem így történt.

memory-19-638.jpg

A kutatók összehasonlították az eredményeket más hasonló kísérletekkel, és kiderült, a realisztikus mozgásminták nem befolyásolták az eredményeket.

Ennek ellenére úgy gondolják, további kutatásokat is le kell folytatni, vajon ugyanerre a végeredményre jutnak-e. Kíváncsiak például olyan extrém tartalmak hatásaira, mint a kínzás, és teszteket végeznének a mellékszereplők viselkedésével kapcsolatban is. Fontos, hogy a kísérletekben felnőttek szerepeltek, ezért az is érdekes kérdés, hogy gyerekekre is hasonló hatások érvényesek-e.

(forrás: https://www.york.ac.uk/news-and-events/news/2018/research/no-evidence-to-link-violence-and-video-games/)

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2413664136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.02.14. 10:25:46

inkább fordítva van, gyárilag aggresszív vagyok, azért szeretem baltával aprítrani a járókelőket gtavben

de fura h gyakorlatilag nincs igazi szadista játék amiben mondjuk kínozni lehetne

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása