Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

Az okostelefon boldogtalanná tesz, ha nem vigyáz!
Azok a tinik, akik hozzá vannak nőve az okostelefonjukhoz, kifejezetten boldogtalanabbak, vagyis van kapcsolat a kamaszkori elégedettségérzés és a monitoridő között.

Nem kevesebb, mint egymillió amerikai 13, 15, 17 éves diákot kérdeztek okostelefon használati szokásaikról, ezt a kutatást használta fel Jean M. Twenge (San Diego State University) pszichológia professzor társaival, Gabrielle Martinnal (SDSU) és W. Keith Campbellel (University of Georgia). A kérdőívben olyan dolgokra kérdeztek rá, mint például a használat gyakorisága, de kíváncsiak voltak arra is, mennyi időt töltenek a tinik barátaik társaságában és hogy mennyire érzik magukat boldognak.

teen-texting.jpg

Ahogy sokan már sejthették, az eredmények arra mutatnak, hogy azok a fiatalok, akik több időt töltenek képernyő előtt – videó játékokkal, cseteléssel, a közösségi médiával – kevésbé boldognak vallják magukat, mint azok, akik szakítanak időt sportolásra, olvasásra vagy baráti összejövetelekre.

Azok a szülők, akik most azonnal darabokra tipornák csemetéjük karácsonyi ajándékát, várjanak még egy percet, és olvassanak tovább! A professzor szerint ugyanis a teljes absztinencia nem nyújt boldogabb életet.

A legboldogabbak azok a tinik, akik egy kicsit kevesebb, mint egy órát „gépeznek” naponta. Egy órán túli használat azonban az eltöltött idővel egyenes arányban vezet boldogtalanabb életérzéshez.

Tehát a digitális médiafogyasztás is olyan, mint általában minden ebben az életben. A kis adag gyógyír, a nagy pedig méreg. Az ajánlott dózis a kevesebb, mint két óra képernyő nézegetés naponta, és sok-sok barátokkal töltött idő, sportolás.

És ha valaki azt mondaná, hogy régebben sem csattantak ki az örömtől az emberek, azoknak annyit tennénk hozzá, hogy az 1990-es évek óta ez a korosztály annyival boldogtalanabbnak vallja magát, amennyivel többet tudja használni elektromos kütyüit. A boldogságrátában pedig (elégedettség, önbecsülés és boldogság) 2012 óta kifejezett zuhanást lehet megfigyelni az USA-ban. De mi történt ekkor? Csak annyi, hogy az okostelefon tulajdonosok száma 50 százalékkal nőtt.

positivity.jpg

A legnagyobb változás a tinik életében 2012-2016 között egyértelműen az, hogy mennyivel több időt töltenek az okostelefonjaikkal a közösségi médiával és hogy emellett mennyivel kevesebbet valódi találkozásokkal és alvással. Így nem maradt más hátra a kutatóknak, mint kijelenteni, az okostelefonok eljövetele a legkézenfekvőbb magyarázat arra a hirtelen zuhanásra, ami a tinik körében a pszichológiai jól-létben megfigyelhető.

(forrás: http://psycnet.apa.org/record/2018-02758-001?doi=1)

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1313613395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok