Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

A nők tovább élnek, de miért?
Egy friss kutatás szerint a nők majdnem egy évtizeddel későbbi halála nem pusztán viselkedésbeli és szociológiai különbségek eredménye

A nők hosszabb életre számíthatnak világszerte – egyes országokban akár egy évtizeddel.

oldwoman.jpg

kép forrása: youtube.com

300 évnyi történelmi adat a tanúbizonyság, a nők nem csak békésebb időkben, de éhezés és járványok között is hosszabban élnek, mint a férfiak. A megfigyelések szerint ez az élethosszbeli különbség leginkább a csecsemőkorban mutatkozik meg. Vagyis az újszülött lányok nagyobb eséllyel maradnak életben.

s-l1600.jpg

Az a tény, hogy újszülöttkorban, amikor a viselkedésbeli eltérések még elhanyagolhatóak a nemek között, nagyobb a lánygyermekek túlélési esélye azt jelzi, hogy a különbség inkább biológiai okokra vezethető vissza.

Virginia Zarulli, a Dél-dániai Egyetem segédprofesszora, és James Vaupel, a Duke Egyetem kutató professzora által vezetett vizsgálatban 250 évre visszamenően tanulmányoztak halálozási adatokat olyan embereknél, akik éhínség, betegség vagy egyéb szerencsétlenség miatt korán meghaltak.

Az adatok 7 olyan populáció foglalnak magukban, amelyekben az életkilátások egyik vagy mindkét nemnél 20 év volt, vagy ennél is kevesebb. Például korábban rabszolgaként élő emberek Trinidadból a korai 1800-as években, éhínségáldozatok Svéd-, Írországból és Ukrajnából a 18., 19. és 20. században, és olyan izlandiak, akiket himlőjárvány támadott meg 1846 és 1882 között.

Libériában például felszabadított amerikai rabszolgák között, akiket visszaköltöztettek a nyugat-afrikai országba az 1800-as években, a legmagasabb valaha feljegyzett halálozási arányt dokumentálták. Több mint 40 százalékuk halt meg visszatérésük első évében, feltételezhetően trópusi betegségek következtében, amikre nem voltak immúnisak. Azok a csecsemők, akik ebben az időben születtek, ritkán élték meg a második születésnapjukat.

Emberek egy másik csoportjának életkilátásai Írországban az 1840-es években a nagy éhínség idején 15 éves korra esett vissza.

potato-famine.jpg

A teljes kutatás kimutatta, hogy amikor a halálozás mindkét nem esetében nagyon magas arányú volt, a nők általánosságban 6 hónaptól négy évig akkor is tovább éltek, mint férfitársaik.

Azok a lányok, akik az 1933-as ukrajnai éhínség idején születtek, 10,85 éves korukig, míg a fiúk 7,3 évig éltek, ami 50 százaléknyi különbség.

Amikor a kutatók az eredményeket korcsoportokra vetítették, kiderült, hogy a hosszabb élet a lányok esetében a legtöbb esetben a csecsemőkorig vezethető vissza. Vagyis az újszülött lányok erősebbek.

Ezzel fontos megállapításra jutottak, ami szerint az élethossz kilátásainak különbségeit a nemek között nem lehet pusztán viselkedésbeli és szociológiai különbségekkel magyarázni – mint például a fiúk kockázatvállalásával vagy erőszakosabb viselkedésével.

Ehelyett a lányok előnye sokkal inkább biológiai faktorokban rejlik, például a genetikában és a hormonokban – állítják a kutatás vezetői. Az ösztrogén például fokozza a szervezet immunvédekezését a fertőző betegségekkel szemben.

Az eredményeket 2018. január 8-án publikálták a Proceedings of the National Academy of Sciences online felületén.

forrás: http://www.pnas.org/content/early/2018/01/03/1701535115

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1513565913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok