Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

Különvélemény
Elárulja az arcod a szándékaidat?

27efcdfb663c4e25f319871b73e1ddbf.jpg

Egy izraeli start-up cég bejelentette, hogy kidolgoztak egy szoftvert, ami arcok százait tudja szkennelni másodpercek alatt, majd az elemzés után képes észlelni a tömegben a lehetséges biztonsági fenyegetést.

A Faception-nek elnevezett algoritmus kitalálóik szerint működik, sőt, még arra is képes, hogy a genetikai információkat figyelmen kívül hagyva olvasson a kultúrákon átívelő arckifejezésekből.

A program mind álló, mind mozgó képeket elemez, elkülönítve az emberi karakterek nyomait az arcokon. Állításuk szerint a program 20 különböző személyiségcsoportot képes felismerni a pókerjátékosoktól a gyanúsítottakig.

A cég szerint találmányuk segíthetné a rendőrség és a biztonsági szolgálatok munkáját például a terrorelhárításban. A sikerarány 83 százalék körüli.

4401fd1a989a27ecddad87b2386d9ad0.jpg

Kérdés, hogy a program beváltaná-e a hozzá fűzött reményeket, vagy csak az emberi szabadságot korlátozná? Ugye mindenki emlékszik Tom Cruisra a Különvéleményből? A film ugyanezt a problémát boncolgatja, vagyis, meg lehet-e előzni a bűntényeket az elkövetésük előtt?

A cég képviselője elmondta, nagyfokú pontossággal lehet megállapítani a személyiség jellemzőit, a cselekvést és a lehetőségeket a profilozás alapján akár egyetlen arcról, vagy egy tömegről is.

Hangsúlyozzák, nem céljuk az adatgyűjtés, és a rendszer figyelmen kívül hagyja a faji profilozást.

A találmány mindenesetre komoly kérdéseket vet fel, többek között a magánélethez fűződő jogot, a kommunikáció szabadságát, hiszen ez a szkenner biztosan megbontaná a kényes egyensúlyt.

Ennek ellenére számos terrorizmus-szakértő szerint, ha a cég a találmány „jóstehetségét” tovább tudná fokozni, akkor az algoritmust jól használhatnák például repülőtereken.

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr478814466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papp Levente 2016.06.18. 09:48:42

a logaritmust ???????????

Talán inkább algoritmust!

David Bowman 2016.06.18. 09:48:47

Ez vagy 40 éve így megy. Tapasztalati alapon kiválogatott ürgék ülnek a repülőtér várótermében, és pofára kiszúrják a gonosztevőket. Eddig ez a legmegbízhatóbb rendszer.

Beer Monster 2016.06.18. 09:48:51

Arra biztosan jó lenne, hogy megrángassanak már amúgy is zaklatott és egyébként teljesen ártatlan embereket.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok