Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

Hogyan legyél szeretetreméltó?
Még a pénztárcádnak is megéri

 

6fb0bb8080be9a96568debff5a604a10.jpg

A múltkor olvastam egy cikket dr. Travis Bradberrytől, egy amerikai írótól, a TalentSmart elnökétől, amiben azt fejtette ki, hogy a szeretetreméltóságot meg lehet tanulni.  Miért kéne ezt megtanulni? Teheted fel a kérdést. Nos, azon túl, hogy jó, ha szeretnek, még anyagi előnyökkel is jár, ha szeretetreméltó vagy. De erről kicsit később.

Állítólag az emberek jelentős többsége meg van arról győződve, hogy ez a tulajdonság természetes, tanulhatatlan, és csak a kiválasztott kevesek születtek vele.

Amikor megkérdezik emberektől, hogy kit tartanak a munkahelyükön a legszeretetreméltóbbnak és miért, akkor olyan tulajdonságokat sorolnak fel, mint megközelíthetőség, szerénység és pozitív szemlélet. Az emberek a kérdésfelvetéskor szükségszerűen figyelmen kívül hagyták a belső tulajdonságokat, (intelligencia, extrovertáltság, vonzerő, stb.) és ehelyett olyan értékekre koncentráltak, amelyek teljes egészében tudatosak és kontrollálhatóak – áll a cikkben.

Dr. Travis Bradberry hangsúlyozza, hogy például a szerénység, a pozitivitás és számos hasonló tulajdonság az érzelmi intelligencia (EQ) része. Egy több mint egymillió emberen elvégzett kutatás szerint azok, akik ilyen készségekkel bírnak, nemcsak hogy szerethetőek, de több területen túlszárnyalják azokat az embertársaikat, akik kevésbé jók ebben.

befa98998ad3b6dc3abc17d8d55b1dba.jpg

A leghíresebb előadóművészek 90 százalékának magas az EQ-ja (Emotional Intelligence – Érzelmi Intelligencia) – állítja. Azzal folytatja, hogy a magas EQ-val rendelkező emberek 90 százaléka 29.000 dollárral többet keres évente Amerikában, mint alacsony EQ-jú társaik. Egy pontos EQ növekedés 1300 dollárt ad az éves fizetéshez – hívja fel a figyelmet.

Szerinte a szeretetreméltóságot lehet irányítani, és mindez érzelmi intelligencia kérdése. Ellentétben a veleszületett, fix jellemvonásokkal - mint például az intelligenciahányados (IQ) -, az EQ egy formálható, fejleszthető képesség.

És a cikk rögtön fel is sorolja azokat a kulcsfontosságú tulajdonságokat, amik szeretetreméltóvá teszik az embert.

  1. Hitelesség. Hitelesnek és őszintének lenni vonzó dolog. A csalókat senki sem szereti. Vonzódunk az őszinte emberekhez, mert tudjuk, hogy meg lehet bennük bízni.

    A szerethető emberek tudják, hogy kik ők. Magabiztosak annyira, hogy jól érzik magukat a bőrükben. Ha arra koncentrálsz, hogy mi visz előre, és mitől leszel boldog, sokkal érdekesebb emberré válsz, mintha azon erősködnél, hogy azzal hódíts meg az embereket, hogy kitalálod, mitől fognak szeretni.

  2. Elgondolkodtató kérdések. A legnagyobb hiba egy beszélgetésben arra koncentrálni, hogy mit fogsz legközelebb mondani, hogyan fogsz reagálni a másik szavaira. Ilyenkor ugyanis csak az átadandó információ nem jut el hozzád. A legegyszerűbb módszer ennek elkerülésére, ha kérdezel. Az emberek szeretik tudni, hogy a másik figyel, bizonyítsd ezt be tisztázó kérdésekkel a beszélgetés közben. Meglepődsz, hogy mennyi elismerést és tiszteletet lehet bezsebelni pusztán kérdésekkel.

  3. Ítéletmentesség. Ha szerethető akarsz lenni, akkor nyitottnak kell lenned. Ezzel megközelíthetővé és érdekessé válsz. Senki sem szeret olyan emberrel beszélgetni, akinek már megvan a véleménye, és ezért képtelen meghallgatni a másikat.

    9fb99128f0ac424ac8b7c17b05839d5e.jpg

Azokon a munkahelyeken, ahol a nyitottság az új ötletekhez vagy a segítséghez való hozzáférést jelenti, még fontosabb, hogy rendelkezzünk ezzel a képességgel. Az érvényesüléshez üdvös, hogy a világot képes legyél más emberek szemével is látni. Ez persze nem azt jelenti, hogy hinned kell abban, amiben ők, de fontos, hogy későbbre tartogasd az ítéletalkotást, hogy tényleg rájöjj a mozgatórugókra.

  1. A szeretetreméltó emberek nem hajszolják a figyelmet. A többség nem szereti azokat, akik feltűnősködnek. Nem kell a szerethetőséghez hangosnak lenni, elég, ha pusztán barátságos és megfontolt vagy, máris megnyerted az embereket.

    Ha elismerik a teljesítményedet, dicséretet kapsz a munkádra, akkor szerényen hívd fel a figyelmet azokra is, akik hozzásegítettek ehhez. Klisének tűnhet, de ha őszintén figyelsz másokra és méltányolod a segítségüket, akkor te is szerény és alázatos leszel, ami a szerethetőség két legtöbbet emlegetett jelzője.

  2. Állhatatosság. Az emberek szeretik tudni, hányadán állnak a másikkal, milyen fajta válaszokra, reakciókra számíthatnak, ha kérdést tesznek fel. Ahhoz, hogy állhatatos legyél, megbízhatónak is kell lenned. Tudniuk kell a körülötted lévőknek, hogy bármilyen kedvedben is legyél, ugyanúgy bánsz velük.

  3. Pozitív testbeszéd használata. Állítólag a találkozás első hét másodpercében eldönti az ember, hogy a vele szemben állót kedveli-e vagy sem. Ezután hajlamosak vagyunk a párbeszéd további részében igazolni magunknak a kezdeti benyomást. Lehet, hogy ez elsőre ijesztő, de könnyen a javunkra lehet fordítani ezt a jelenséget. Az első benyomás ugyanis szorosan kapcsolódik a pozitív testbeszédhez. Egyenes testtartás, határozott kézfogás, mosoly, és a beszélgetőpartnered felé fordulás biztosíthatja, hogy jó lesz az az első benyomás rólad.

    5a49814b5e9b269ac789e19ef5968373.jpg
  4. Tudom a neved. A név előjel, személyiséged része, és csodás érzés, ha használják az emberek. A szerethető emberek minden alkalommal, amikor csak tehetik, nevükön szólítják társaikat. Ne csak üdvözléskor szólíts valakit a nevén, hanem a beszélgetés alatt többször is.

    Ha nem jó a névmemóriád, tekints erre agytornaként. És nem kellemetlen megkérdezni valakinek a nevét másodszorra is, ha elsőre kiment a fejedből a bemutatkozásnál.

  5. Pozitív testbeszéd. Az emberek akaratlanul és természetszerűleg tükrözik a beszélgetőpartnerek testbeszédét. Ha azt akarod, hogy beszélgetőpartnered kedveljen, mosolyogj rá, és a dolog megtérül.

  6. Érintés. A szeretetreméltó emberek tudják, hogy kit lehet megérinteni, és meg is teszik. Amikor megérinted beszélgetőpartneredet, agyában oxitocin szabadul fel. Ez az ingerületátvivő anyag gondoskodik arról, hogy pozitív asszociációk kapcsolódjanak hozzád a jövőben. Egy szimpla érintés, egy vállveregetés, egy barátságos kézrázás, csodákat tehet. Természetesen vannak olyanok, akik utálják az ilyen gesztusokat, de a legtöbb ember hálás egy barátságos és visszafogott érintésért.

  7. Szenvedély és móka közötti balansz. Az emberek vonzódnak a szenvedélyhez. A túlzott szenvedélyesség azonban előidézheti, hogy annyira belemerülsz a munkádba, hogy barátságtalannak tűnsz. A szerethető emberek megtalálják a határt a szenvedélyesség és a lazaság között, a munkát komolyan veszik, de egyben barátságosak is. Minimalizálják a csacsogást és a pletykálkodást, ehelyett érdemi beszélgetéseket folytatnak a munkatársakkal. A szerethető emberek emlékeznek arra, amit tegnap vagy a múlt héten mondtál nekik, ami azt mutatja, hogy éppoly fontos vagy számukra, mint a munkájuk.

    forrás: https://www.linkedin.com/pulse/unique-habits-ridiculously-likeable-people-dr-travis-bradberry 

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr428784302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Erika Obernay 2016.07.29. 13:40:19

A tudatosságra már rendkívülien szükségünk van!
Üdvözlettel: O.E.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása