Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

Last minute világ
Mindent az utolsó pillanatra hagyni, halogatni a döntést, ez a last minute világ.

12_vacation.jpgHamarosan véget ér a nyár, és ha esetleg nem úgy sikerült a vakáció, ahogyan azt elképzelted, akkor lehet, hogy a halogatásod tehet róla. Mert van annak az állapotnak egy diszkrét bája, amikor úgy érzed, nem köt semmi. Amikor a lehető legtovább vársz egy igennel-nemmel, mert megteheted. Amikor ott van az agyad hátsó zugában, hátha jön valami jobb. Amikor szabad vagy. De van ennek egy árnyoldala is.

Dönteni, kell, dönteni…

Egy ismerősöm – hegyi turistaházat vezet -, arról mesélt nekem a minap, hogy a vándorok évek óta nehezen foglalják le a szállásukat. Pedig nagyon kevés pénzbe kerül, gyönyörű helyen van, az embereknek mégis az a kérdésük, hogy kell-e foglalót fizetni (a szállás maga 3000 forint körül mozog egy éjszakára), és ha kell, mennyit. Ha pedig mégsem jönnének, akkor visszakapják-e a pénzüket. Az ismerősöm egy ideig nagyon megengedően állt hozzá az ilyen kérésekhez, aztán elege lett. Azóta nincs foglaló, a lehetőség akkor a tiéd, ha befizetted a pénzt, és ha az utolsó pillanatban lemondod, akkor nem is kapod vissza. Mert egyszerűen nem lehet arra a bizonytalanságra alapozni, ami az emberekben manapság már életérzés.

Persze vannak elkerülhetetlen esetek, betegség, halál, dögvész, ami egyedi megítélés alá esik. De az alap az, hogy tessék már végre dönteni!

Miről szól a halogatás?

Arról, hogy nem köteleződsz el. És amíg úgy érzed, hogy ez az igazi függetlenség, addig talán el sem gondolkodsz azon, hogy ez a mentalitás inkább bezár téged. De miért rosszabb a nem döntés? Elmondom.

  1. aggodalom-stressz: a döntés mindig is feszültséggel jár. Az ember ilyenkor ugyanis mérlegre teszi a költséget és a jutalmat, vagyis megvizsgálja, hogyan jár jobban. Ha azt gondolja, hogy a rizikó kisebb, mint a jutalom, akkor igent mond. Ha a kockázat nagyobb, akkor pedig nemet. Amíg nem döntesz, addig jelen van az életedben a stressz. Ezért is tanácsos a lehetőségekhez képest minél hamarabb feltenni az i-re a pontot. Megnyugszol.
  2. megbízhatóság: mindenki szereti azt hinni, hogy megbízható. Megbízhatónak lenni azért is jó, mert az emberek kiszámítható (nem az unalmasra gondolok) embertársaikat részesítik előnyben. Az ő társaságukat keresik. Ha megbízhatatlan vagy, akkor ilyen emberek fognak körülvenni, ezt pedig te sem szeretnéd.
  3. időpazarlás: amikor halogatsz, akkor folyamatosan azon töröd a fejed, hogyan is lenne jobb. Amíg ezen töröd a fejed, addig ott zúgolódik benned a kérdés, és elvonja a figyelmedet értékesebb dolgoktól. Csomó mindenről szerzel be információkat, tárolod, rendezgeted, ami végül is felesleges lesz, hiszen éppen azon igyekszel, hogy egyetlen döntést hozz meg.
  4. rossz döntések: szépen lassan eljutsz oda, hogy tulajdonképpen mindenben találsz hibát, a legjobb lehetőségek is sokkal rosszabbnak tűnnek, mert olyan nincs, hogy egyszerre mindent megkapnál. Lehet, hogy ez rosszul hangzik, de így van. Viszont lehet onnan is nézni, hogy ma ezt próbálod ki, a következő alkalommal pedig valami mást. Az időnk ugyan véges, de azért be lehet osztani, ha nagyon akarjuk.
  5. bizalmatlanság: a bizalmatlanság fárasztó, és nem túl szexi. Sokan azért félnek döntést hozni, mert bizalmatlanok. Mi van, ha így, mi van, ha úgy lesz? Nem mondom, hogy nem lehet ráfázni, de az biztos, hogy alapvető bizalom nélkül egyszerűen nem lehet funkcionálni. Magyarországon is lehet már referenciát kérni, online értékelni, fórumokon tájékozódni. Lehet barátok ajánlása alapján helyet választani. A turizmus egyre fejlettebb, és el lehet fogadni, hogy a szálláshelyeknek is az az érdekük, hogy visszatérjenek hozzájuk a vendégek. Hozzunk megfontoltan döntéseket, de ebben a mondatban az is benne van, hogy hozzuk meg azt a döntést idejében!

 Egyszóval, emlékezz arra, hogy a halogatás is egy szokás, amit le lehet győzni. Igyekezz úgy élni, hogy a döntésképtelenségeddel ne árts se magadnak, se másoknak. Szerintem ez egészen jó tanács, és talán a következő vakációt tényleg feledhetetlenné teszi, ha idejében meghozod a döntéseidet.

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8814182921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.16. 12:35:58

Tavaly mi is Lesztminitben nyaraltunk. Kedves kis hely, volt strand meg műanyag Szfinx, plusz vízipark.

munkanélküli informatikus 2018.08.16. 15:04:10

Olyan is van ám, amikor valaki nem ura saját idejének, mert pl komoly baj lehet abból, ha nem reagál egy nem váratlan eseményre. Nem csak nyugis alkalmazotti állások léteznek ám, van olyan, hogy felelős munkakör, meg egyéni vállalkozó, stb... akár elveszítheted az állásod vagy pl a legjobban fizető ügyfeledet, ha nem mondasz le egy nyaralást.

munkanélküli informatikus 2018.08.16. 15:11:03

@munkanélküli informatikus: ...és akinek már sokszor kellett lemondania egy-egy nyaralást, ezért sok kidobott pénze ragadt utazási irodák és légitársaságok zsebében, az már csak oda mer előre foglalózni, ahol baj esetén visszakapja a pénzét.

Persze olyanról is hallottam, aki biztos ami biztos lefoglal egy helyen több szállást is, és az utolsó pillanatban egy kivételével a többitől visszakéri a pénzt.

alsogood · https://www.facebook.com/everybodyconnected/ 2018.08.16. 22:49:55

@munkanélküli informatikus: Vannak ilyen esetek, ezt le is írtam. De az elháríthatatlan dolgok mellett trend lett az utolsó pillanatig várni, meggondolni magunkat, nem elmenni, mégnemtudom-ozni, baráti társaságban és nyaralásban, szabadidő eltöltésében egyaránt. Én erről a jelenségről írtam. :)

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása