Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

Az okostelefon boldogtalanná tesz, ha nem vigyáz!
Azok a tinik, akik hozzá vannak nőve az okostelefonjukhoz, kifejezetten boldogtalanabbak, vagyis van kapcsolat a kamaszkori elégedettségérzés és a monitoridő között.

Nem kevesebb, mint egymillió amerikai 13, 15, 17 éves diákot kérdeztek okostelefon használati szokásaikról, ezt a kutatást használta fel Jean M. Twenge (San Diego State University) pszichológia professzor társaival, Gabrielle Martinnal (SDSU) és W. Keith Campbellel (University of Georgia). A kérdőívben olyan dolgokra kérdeztek rá, mint például a használat gyakorisága, de kíváncsiak voltak arra is, mennyi időt töltenek a tinik barátaik társaságában és hogy mennyire érzik magukat boldognak.

teen-texting.jpg

Ahogy sokan már sejthették, az eredmények arra mutatnak, hogy azok a fiatalok, akik több időt töltenek képernyő előtt – videó játékokkal, cseteléssel, a közösségi médiával – kevésbé boldognak vallják magukat, mint azok, akik szakítanak időt sportolásra, olvasásra vagy baráti összejövetelekre.

Azok a szülők, akik most azonnal darabokra tipornák csemetéjük karácsonyi ajándékát, várjanak még egy percet, és olvassanak tovább! A professzor szerint ugyanis a teljes absztinencia nem nyújt boldogabb életet.

A legboldogabbak azok a tinik, akik egy kicsit kevesebb, mint egy órát „gépeznek” naponta. Egy órán túli használat azonban az eltöltött idővel egyenes arányban vezet boldogtalanabb életérzéshez.

Tehát a digitális médiafogyasztás is olyan, mint általában minden ebben az életben. A kis adag gyógyír, a nagy pedig méreg. Az ajánlott dózis a kevesebb, mint két óra képernyő nézegetés naponta, és sok-sok barátokkal töltött idő, sportolás.

És ha valaki azt mondaná, hogy régebben sem csattantak ki az örömtől az emberek, azoknak annyit tennénk hozzá, hogy az 1990-es évek óta ez a korosztály annyival boldogtalanabbnak vallja magát, amennyivel többet tudja használni elektromos kütyüit. A boldogságrátában pedig (elégedettség, önbecsülés és boldogság) 2012 óta kifejezett zuhanást lehet megfigyelni az USA-ban. De mi történt ekkor? Csak annyi, hogy az okostelefon tulajdonosok száma 50 százalékkal nőtt.

positivity.jpg

A legnagyobb változás a tinik életében 2012-2016 között egyértelműen az, hogy mennyivel több időt töltenek az okostelefonjaikkal a közösségi médiával és hogy emellett mennyivel kevesebbet valódi találkozásokkal és alvással. Így nem maradt más hátra a kutatóknak, mint kijelenteni, az okostelefonok eljövetele a legkézenfekvőbb magyarázat arra a hirtelen zuhanásra, ami a tinik körében a pszichológiai jól-létben megfigyelhető.

(forrás: http://psycnet.apa.org/record/2018-02758-001?doi=1)

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr10013613395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása