Focus On

Ideje arra koncentrálni, ami igazán számít.

Szuperbaktériummal fertőzöttek a riói strandok


10660398_g.jpg

Szuperbaktériumot találtak a Rio de Janeiró-i egyetem kutatói a tengerben a brazil nagyváros partjainál, a turisták körében legnépszerűbb strandokon, a Copacabanán és az Ipanemán is.

A veszélyes, gyógyszereknek ellenálló szuperbaktériumot - amely eddig csak a kórházakban bukkant fel -, azokon a strandokon is kimutatták a vízmintákból, ahol augusztus 5-én megkezdődnek az olimpiai játékok. A 2013-ban és 2014-ben írt kutatások arról is beszámolnak, hogy Rio szennyvízzel elárasztott vízi útjai is veszélyesek.

575b45551500002f001b8d7e.jpeg

A számtalan kórházból származó hulladék, nem számolva több százezer háztartási szeméttel, amelyet bedobálnak a vízelvezetőkbe, folyókba és patakokba szerte a Rio mentén, azt eredményezte, hogy a szuperbaktérium elterjedt a kórházakon kívül is az elmúlt években – írják kutatók.

gettyimages-482290396.jpg

A tanulmány kimutatta a szuperbaktériumot – amely az amerikai a Járványkezelési- és Megelőzési Központ szerint sürgető közegészségügyi veszély – a Guanabara-öbölben, ahol vitorlás és szörfös versenyeket rendeznek.

A kutatók minden mintában megtalálták a Klebsiella Pneumoniae Carbapenemase (KPC) néven ismert baktériumtörzset. Copacabanan kívül Ipanema, Leblon, Botafogo és Flamengo strandjain vett minták is fertőzöttek.

Renata Picao, a rioi központi egyetem egyik professzora, az első tanulmány szerzője szerint mindez az alapvető közegészségügyi állapotok elképesztő hiány miatt történhetett meg a 12 milliós nagyvárosban. A szakértő hangsúlyozta, hogy a szuperbaktériumnak nem is szabadna előfordulnia a vizekben.

maxresdefault.jpg

Rio egyébként 2009-ben többek között úgy nyerte el az olimpia rendezési jogát, hogy ígéretet tett vizeinek megtisztítására.

Picao 10 mintát vett 5 partról, a tanulmány elképesztő eredményekkel zárult. Botafogo partjainál minden minta pozitív volt. Flamengo beachen a szuperbaktérium a minták 90 százalékában volt jelen, Copacabana mintáinak 10 százaléka volt fertőzött, Ipanema and Leblon – a két turisták által legkedveltebb célpont -, 50-60 százalékos fertőzöttséget mutatott.

464387282.jpg

A kutatók hangsúlyozzák, hogy habár a mintákat 2013-ban és 2014-ben vették, azóta sem látnak látványos fejlesztéseket a csatornázási infrastruktúrában.

Egy másik szakértő arra figyelmeztet, hogy a helyzet nagyban romolhat, mivel a szuperbaktérium más mikrobák megfertőzésével elterjedhet.

 A KPC jóformán nem reagál a gyógyszerekre, és például Ausztráliában sok száz fertőzést okozott, amelyek némelyike végzetesnek bizonyult. A baktérium Ázsiában, Afrikában és Európában is komoly probléma elé állította az orvosokat az utóbbi évtizedben. A szuperbaktérium-fertőzés tüdőgyulladást és bronchitist okoz. A betegeknél nő a veszélye a tüdőtályog kialakulásának is.

brazil_oly_rio_2016_super_bacteria-0d2b2.jpg

A KPC génállományát egy évvel ezelőtt térképezték fel a melbourne-i egyetem kutatói, és ez segíthet a fertőzés és a szuperrezisztencia megelőzésében, illetve a kezelés hatékonyabbá tételében. Brazil kutatók szerint a baktérium egészséges emberekre nem veszélyes, de súlyos, akár halállal járó légúti fertőzést okozhat legyengült embereknél. Hozzátették, ha a baktérium a szervezetbe jutva kivárhatja, hogy eljöjjön az ideje, amikor valamilyen betegség folytán az immunrendszer meggyengül, támadásba lendülhet.

(forrás: http://www.reuters.com/article/us-olympics-rio-superbacteria-exclusive-idUSKCN0YW2E8) 

A bejegyzés trackback címe:

https://focusonblog.blog.hu/api/trackback/id/tr608799388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Focus On

A FocusOn blog a testi, lelki, szellemi egészség témáira koncentrál.

Friss topikok

Címkék

1848-49-es forradalom és szabadságharc (1) acroyoga (5) agresszió (1) agy (12) ajándék (1) alvás (1) átlaghőmérséklet (1) bántalmazás (1) befagyasztva (1) betegség (1) boldogság (1) döntésképes (1) egészség (23) egészségmegőrzés (1) egészségnevelés (9) egyenjogúság (1) életkor (1) életmódváltás (1) elhízás (1) ENSZ (2) érintés (1) érzelem (1) Európai Unió (1) fájdalomcsillapító (2) fascia (1) fegyver (1) felmelegedés (1) férfiak (1) fogadalom (1) fogamzásgátlás (1) Föld (5) gyerek (7) gyereknevelés (5) hőség (1) immunrendszer (1) iskola (1) jóga (7) karácsony (1) kiállítás (1) klíma (3) klímaváltozás (3) kommunikáció (11) környezetvédelem (1) kötőszövet (1) kutatás (18) láb (1) lélek (14) Magyarország (1) masszázs (1) meditáció (1) megkönnyebbülés (2) mentálhigiéné (1) migráció (1) mozgás (14) mozgásszegyény életmód (4) műanyag (1) munkaügyi központ (1) nagykorúság (1) nők (2) okostelefon (2) oktatás (7) Olimpia (1) önkéntes (1) onlinetanfolyam (2) párkapcsolat (1) pénz (2) politika (1) psziché (21) pszichológia (1) Rio (1) siker (13) sport (1) stresszkezelés (7) stresszoldás (10) találmány (1) tanács (1) tanár (2) tanfolyam (1) tanulás (2) társas kapcsolatok (11) természetvédelem (10) test (8) thaimasszázs (1) tudomány (24) túlfogyasztás (1) túlpörgés (1) újév (1) ülőmunka (3) unalom (2) ünnep (1) USA (2) vélemény (13) véna (2) videó játék (1) Világörökség (1) visszér (2) visszértágulat (2) WWF (2) Címkefelhő
süti beállítások módosítása